Het is niemand ontgaan dat er steeds meer zonnepanelen zijn te zien in het straatbeeld. Naast dat er steeds meer bedrijven zijn die hun steentje willen bijdragen aan het milieubewust omgaan met stroom, zijn er ook steeds meer particulieren die zonnepanelen laten installeren. Dit is absoluut een goede zaak, want ondanks deze toename zijn we er nog lang niet. Op dit moment zijn namelijk alle zonnepanelen in Nederland goed voor slechts zo’n 1% van het totale stroomverbruik in ons land. Gelukkig neemt dit continu toe. Bovendien is het niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Dat het goed is voor je portemonnee is dan wel waar, desalniettemin betreft de installatie van zonnepanelen wel een aanzienlijke investering. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn zodat je op een juiste manier zonnepanelen kan kopen. Hieronder vind je een aantal zaken om op te letten.
Het type zonnepaneel
Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk om te weten hoeveel energie je wil opwekken met de zonnepanelen. Dit bepaalt vervolgens voor welk type zonnepaneel je kiest en hoeveel er daarvan nodig zijn. Het type zonnepaneel bepaalt namelijk het rendement; monokristallijn panelen hebben het hoogste rendement. Polykristallijn panelen zijn een ietwat voordeligere optie waarbij je ook wat inlevert op het rendement. Bij amorfe zonnepanelen gaat dat nog een stapje verder, want ondanks de lagere prijs, ligt het rendement op de helft van de vorige twee opties.
Het aantal zonnepanelen
Logischerwijs bepaalt het rendement en de energiebehoefte vervolgens hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de afmetingen van het dak en hoe dit gepositioneerd is ten opzichte van de zon. Zo kunnen de zonnepanelen het best gericht zijn op het zuiden en worden ze bij voorkeur zo min mogelijk belemmerd in de opname van het zonlicht door schaduwobjecten als bomen of een schoorsteen.
Verandering energiebehoefte
Houd ten slotte bij de keuze ook rekening met eventuele veranderingen in de energiebehoefte. Het installeren van zonnepanelen is immers een investering voor de lange termijn. Indien er de komende jaren een gezinsuitbreiding plaatsvindt, of er zullen juist mensen uit huis vertrekken, verandert hiermee ook het energieverbruik.