Vuur

Voorkomen is beter dan genezen, dat spreekwoord geldt ook voor brand in huis. Brand kan namelijk veel schade aanrichten aan een woning. Belangrijker nog is dat woningbrand ieder jaar weer onnodig levens kost. Om dit te voorkomen zetten we een aantal tips op een rijtje waarmee jij kunt voorkomen dat er brand uitbreekt in je woning.

Laat geen kaarsen onnodig branden

Natuurlijk is het prima dat er een kaarsje brandt in huis, zo maak je het namelijk gezellig. Laat kaarsen wel alleen branden als je er ook daadwerkelijk plezier aan beleeft, dus wanneer je zelf aanwezig bent in die ruimte. Kaarsen zijn namelijk vaak een oorzaak van brand, met name omdat mensen niet in de gaten hebben wanneer het mis gaat. Dit gebeurt als kaarsen blijven branden in ruimtes waar niemand aanwezig is. Verlaat je de ruimte? Blaas de kaars dan even uit.

Bewaar brandbare materialen op een veilige plaats

We hebben allemaal wel materialen in huis die zeer brandbaar zijn, zoals wasbenzine. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk dat dit soort materialen op de juiste plek bewaard worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat dit soort materialen niet op een plek staan waar de zon op kan schijnen!

Zorg dat je er snel bij kunt zijn

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan altijd gebeuren dat er toch iets vlam vat in huis. Zorg er dan voor dat je er zo snel mogelijk naar kunt handelen. Door rookmelders te installeren wordt er snel alarm geslagen bij brand zodat er ingegrepen kan worden. Daarnaast gaat het alarm natuurlijk ook af als er brand uitbreekt terwijl je slaapt. Helaas vallen er nog veel slachtoffers doordat bewoners slapen terwijl er brand uitbreekt.

Om in een vroeg stadium van de brand zelf in te kunnen grijpen is het belangrijk om een brandblusser binnen handbereik te hebben. Door snel in te kunnen grijpen kan veel schade voorkomen worden.

Pleeg op tijd onderhoud aan de CV ketel

Een CV ketel moet regelmatig schoongemaakt worden om de kans op brand zo klein mogelijk te maken. Laat bij voorkeur eens per jaar onderhoud plegen aan de CV zodat hij schoongemaakt kan worden. Daarnaast kunnen defecte onderdelen worden vervangen. Een CV ketel waar vuil of defecte onderdelen aanwezig zijn is een belangrijke oorzaak van woningbrand. Goed onderhoud verlengt trouwens ook de levensduur van de ketel!

Laat apparaten niet onnodig aanstaan

Elektrische apparaten zijn ook een veel voorkomende oorzaak van woningbranden. Dit kan gebeuren wanneer elektrische apparaten onnodig aanstaan, maar ook op stand-by is de kans op brand groter. Sluit daarom alle apparaten af wanneer je de woning verlaat of wanneer je gaat slapen.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *