Niet iedereen kan het met elkaar vinden.  Wanneer dit het geval is hoef je natuurlijk geen contact te hebben met elkaar. Het is echter niet voor iedereen zo simpel weggelegd, veel mensen kunnen het niet vinden met hun buren. Deze zie je regelmatig, al helemaal wanneer het mooi weer is en je in de tuin zit. Dit artikel is geschreven met het doel om hier zo weinig mogelijk last van te hebben.

Niets doen

Mensen die dicht op elkaar wonen hebben in zekere mate geluidsoverlast. Ga niet meteen ruzie zoeken bij het eerste ergernisje. Gaat het om geluidsoverlast? Wacht het even af, het is namelijk onderzocht dat het zo’n 20 minuten duurt om aan geluid te wennen tot en met 65 decibel. Wanneer er sprake van geluidsoverlast is, kun je het beste even wachten. Als het geluid na en half uur nog steeds vervelend is, dan is de kans groot dat je er niet aan gaat wennen. Zijn je buren nette en beleefde mensen? Dan kun je het probleem zonder probleem bij ze voorleggen. De kans is dan groot dat ze hier gelijk wat aan gaan doen. Niks doen is dus ook een optie.

Afscherming

Sommige mensen delen een open tuin met de buren, dit is natuurlijk niet handig wanneer je ruzie met de buren hebt. Dit kun je gelukkig wel verhelpen, je kunt namelijk een schutting bouwen of een heg plaatsen. Het kan wat geld kosten, maar als het helpt tegen de ruzie met de buur is het een investering. Om dit doel waar te maken heb je natuurlijk materiaal nodig,  zoals palen, planken en stevig gereedschap. Een hek is makkelijk te maken en is minder duur dan het planten van een heg, het planten van een heg is uiteraard mooier. Zorg ervoor dat je niet op de buren hun grond bouwt.

Isolatie

Wanneer je last hebt van geluidoverlast kan het liggen aan de isolatie. Het is een mogelijkheid dat deze niet goed is aangelegd of verouderd is. Als dit het geval is kun je altijd nieuwe isolatie laten plaatsen. Dit wordt snel en professioneel gedaan. Het is een hele klus maar als het tegen het geluid van de buren helpt is het de moeite waard.

In gesprek gaan

Het klinkt simpel en voor de hand liggend maar heel veel mensen doen dit niet, niet op een normale manier. De meeste mensen gaan gelijk op oorlogspad. Dit is echter niet de bedoeling. Je moet jezelf vermannen en er heen gaan wanneer je kalm bent. Vertel de buren op een beleefde en vriendelijk wijzen waar je last van hebt en of jullie samen afspraken kunnen maken over de overlast of ergernis. Wees eerlijk en spreek in de ik-vorm.

Naar de rechter

Wanneer bovenstaande punten niet helpen kun je als laatste hulpmiddel naar de rechter toe stappen. De rechter kan je buren een boet opleggen, verplichten om de erfgrens te respecteren of hun huurcontract ontbinden. Naar de rechter toe stappen is echt een laatste redmiddel.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *