Wonen

Informatie gaskachels

Van alle kachels die in de omloop zijn, is een gaskachel het gemakkelijkste in het gebruik. Het grootste voordeel is dat een gaskachel weinig onderhoud vergt en men moet de brandstof niet zelf bijvullen. Het is dus geen vieze klus, want de gaskachel vult zichzelf bij. In principe moet je maar op een knop drukken en de gaskachel gaat vanzelf werken. In de koude wintermaanden als het vriest buiten ’s nachts kun je onafgebroken de gaskachel laten werken. Als je deze liever op thermostaat laat werken, kun je deze zo instellen dat als de gevoelstemperatuur daalt in huis, de kachel vanzelf opspringt om de ruimte te laten werken.

Gaskachel open verbranding

De kachel werkt volgens een open verbranding principe. De gaskachel onttrekt de zuurstof uit de kamer waarin de gaskachel staat. De meeste gaskachels die je zult vinden op de markt werken volgens deze methode. Het grootste voordeel van een gaskachel met een open verbranding is dat zij beveiligd zijn met een thermische terugslag. Eigenlijk wil dit zeggen dat het toestel automatisch afschakelt als de schouw het niet meer kan trekken. Op deze manier is een CO2- vergiftiging voleldig uitgesloten en kan je met een gerust hart de gaskachel laten aanstaan.

Gaskachel gesloten verbranding

Een gaskachel kan ook worden aangesloten via een gesloten verbranding. Dit wil zeggen dat de gaskachel zijn zuurstof van buiten neemt. Men sluit de gaskachel aan via een buissysteem. Dit wil zeggen dat via de grote buis de zuurstof van buiten naar de vuurkamer in de kachel wordt geblazen. Men hoeft bij dit type gaskachels niet voor extra zuurstof te zorgen want de kachel neemt deze automatisch van buiten. Als de branding is ontstaan, zal het rookgas via de kleine buis naar buiten worden gebracht. Er is een waaier van buizen in omloop op de markt, maar voor de juiste maten zal een gaskachel plaatser alle nodige informatie kunnen verschaffen.

Voordelen van gaskachels

Zoals eerder gezegd, heeft een gaskachel weinig onderhoud nodig. Een paar keer per jaar volstaat het om ruimte binnenin stofvrij te maken. In de woonkamer of de kamer waar de gaskachel staat, zal je geen last hebben van assen. Een gaskachel is aangesloten op de gasleiding en er is altijd voldoende beschikbaar, dus met andere woorden hoef je niet te slepen met zware zakken brandstof. Gaskachels zijn erg gebruiksvriendelijk, men kan ze bedienen vanop de bank.

Enkele nadelen van een gaskachel

Zoals de naam het al zegt, moet deze aangesloten worden op de gasleiding in het huis. Mocht er geen gasleiding liggen in het huis, dan is het aangeraden om voor een andere oplossing te zoeken. Een gasleiding aanleiding voor gaskachels zou een te grote investering zijn. Een klein nadeel is dat gaskachels minder warmte afgeven dan houtkachels. Gaskachels kunnen een waakvlammetje hebben dat dag en nacht opstaat, niet iedereen is hiervoor te vinden. Het zijn maar enkele, kleine nadelen maar men zal zien als men een gaskachel in huis heeft, heeft men snel het gevoel van veiligheid en warmte.

Je houd misschien ook van..