Verbouw

Duurzaam renoveren: voordelig een groene woning

Als men praat over het creëren van meer duurzame woningen wordt vaak gedacht aan nieuwbouw. Toch is duurzaam renoveren vaak de voordeligste en milieuvriendelijkste manier om een groene woning te creëren dan om compleet nieuwe huizen uit de grond te stampen.

Het belang van duurzaam renoveren
Vandaag de dag wordt duurzaamheid alsmaar belangrijker. Het percentage woningen in Nederland dat beschikt over de wenselijke energielabels A of B neemt gestaag toe, maar toch heeft een kwart van de Nederlandse woningen nog een energielabel dat niet hoger is dan F of G. Het verbeteren van de duurzaamheid van deze woningen is belangrijk omdat bijna een derde van het energieverbruik in Nederland afkomstig is van gebouwen. Ondanks het feit dat nieuwe huizen vaak zo duurzaam mogelijk gebouwd worden, blijft het creëren van nieuwe bouwmaterialen een proces dat veel energie kost.

Renovatiemethodes
Bij een renovatie hoeven veel van de milieuonvriendelijke processen die samengaan met nieuwbouw niet toegepast te worden. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om nieuwe wegen of een nieuwe riolering aan te leggen. Daarnaast is het relatief eenvoudig om de duurzaamheid van oude woningen te verbeteren door middel van het aanleggen van dubbel glas en andere isolatietechnieken.

Financiële voordelen van duurzame renovatie
Aan duurzaam renoveren kleven ook nog financiële voordelen. Banken bieden bijvoorbeeld voordelige leningen of hypotheken aan voor mensen die verbouwplannen kunnen voorleggen die aantonen dat hun woning duurzamer wordt door de renovatie. Ook zijn er provincies die de duurzaamheid van huizen proberen te bevorderen door subsidies aan te bieden aan mensen die hun huis willen renoveren en duurzaam willen laten maken.

Klusjesmannen
Naast het zelf renoveren van een woning, is het ook mogelijk om een klusjesman in te schakelen voor het verbouwen en verduurzamen van een huis. Op een site als Klusbedrijfwijzer heeft een groot aantal klusjesmannen zich verzameld die onder meer kunnen helpen een woning duurzaam te renoveren.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *