Tuin

Zicht op een kleurrijk terras

Door te werken met planten in bakken op het terras kun je je uitzicht elk seizoen laten veranderen.

De basis

Kies voor een aantal grote bakken waarin je ook bladhoudende planten, groenblijvende struikjes of planten op stam zet. Deze blijven het hele jaar aantrekkelijk om te zien. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, daar kun je meteen van eten. In een grote plantenbak, kun je meerdere planten of struikjes planten met eventueel bloembollen of planten ertussen. Maar ook meerdere kleine potten met eenjarige plantjes, die gaan maar één seizoen mee, of een enkele vaste plant waar je jarenlang plezier van hebt, is prachtig om te zien.

Lente

In de lente wil je zo snel mogelijk iets bloeiends om naar te kijken. Ideaal zijn dan bloembollen! Deze poot je in het najaar tussen september en december. Sneeuwklokjes zijn de eerste bloeiers, deze kunnen al in januari hun witte bloemetjes laten zien. Kies ook voor een aantal vroege bloeiers als kerstroos (Helleborus), longkruid (Pulmonaria), wildemanskruid (Pulsatilla) of leverbloempje (Hepatica). Heel makkelijk zijn ook viooltjes, deze bloeien heel lang.

Zomer

In de zomer is er veel meer keus omdat dan de meeste planten bloeien. Kies voor kleuren waar je blij van wordt! Een hortensia kan prima in een plantenbak en uitgebloeid kun je de grote bloemschermen gewoon laten zitten zodat je in de winter wat hebt om naar te kijken. Daarnaast kun je bloemen zaaien, deze kunnen vooral aan het einde van de zomer gaten opvullen. Bijvoorbeeld cosmea.

Herfst

Poot vanaf mei wat Dahlia knollen in potten. Deze zullen vanaf de zomer tot in de herfst zorgen voor prachtige bloemen! Deze combineren mooi met siergrassen. Deze bloeien met halmen en blijven na de bloei mooi om te zien, deze kun je de hele winter laten staan en in het vroege voorjaar weer afknippen.

Winter

In de wintermaanden kun je winterheide (Erica) planten, dit is een vaste plant dus deze kun je het hele jaar laten staan en volgend jaar weer zien bloeien. Ook mooi zijn kleine struikjes met kleurige bessen zoals bergthee (Gaultheria) met rode besjes die tot het voorjaar blijven zitten.

Je houd misschien ook van..