Tuin

Planten voor in de volle zon

Een mooie tuin vinden we allemaal belangrijk. Naast goede verzorging van de tuinplanten en het tijdig bemesten en water geven, is de plantkeuze ook van groot belang. Planten die bijvoorbeeld behoefte hebben aan een vochthoudende bodem, kunnen het beste niet op een zonnige standplaats worden gezet. In dit artikel komen, zoals de titel al doet vermoeden, planten aan bod die een zonnige standplaats goed verdragen.

Lavendel

De Lavendel (in het Latijns: Lavandula)  is misschien wel een van de bekendste planten die we kennen in Nederland. Veel mensen die ooit is in Zuid-Frankrijk op vakantie zijn geweest zullen deze plant in grote aantallen op Lavendelvelden hebben zien staan. Hoewel de temperaturen hier wat lager liggen, groeit de Lavendel ook in Nederland goed zolang de plant maar in de volle zon kan staan. Liefst van ’s morgens vroeg tot in de avonduurtjes. De Lavendel leent zich perfect voor in een border maar is ook erg mooi in een plantenbak of pot.

Zonnehoed

De Zonnehoed, ook wel Echinacea genoemd is een prachtige vaste plant die het erg goed doet in de volle zon. De Zonnehoed is in verschillende bloemenkleur verkrijgbaar (rood, wit, groen, geel) waardoor er altijd wel een passende kleur bij zit. Het mooiste is om de Echinacea als groepsbeplanting te gebruiken of tussen andere vaste planten/siergrassen die wat lager blijven. Hiermee kun je schitterende, kleurrijke borders creëren. Om te voorkomen dat de bloemstelen afbreken (bij hevige regen of topzwaar) kun je de plant het beste aanbinden. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren en geef tijdig water om te voorkomen dat de bladeren gaan hangen.

Tijm

De Tijm, ook wel Thymus genoemd is een mooie en aromatische plant die in verschillende cultivars verkrijgbaar is. Vrijwel alles soorten zijn laagblijvend, hebben kleine bladeren en zijn perfect te gebruiken als bodembedekker om zonnige standplaatsen. Naast de schoonheid van de plant kun je deze ook als keukenkruid gebruiken. Hoe meer zon de plant heeft gehad, hoe beter de smaak. De Tyhmus heeft relatief weinig water nodig en is als rotsplantje ook erg mooi!

Voor meer zon- aanbiddende (vaste) planten, check de website van Plant & Grow.

Je houd misschien ook van..