Tuin

Meten is weten! Terrasverwarmingen en verbruik

U overweegt een elektrische terrasverwarmer aan te schaffen, maar u bent bang dat uw energierekening straks omhoog schiet? Niet nodig! In dit artikel vertellen we u alles dat u moet weten over terrasverwarmingen en verbruik.

 

Wat is voordeliger, elektrisch of gas?

De kilowattuur (kWh) prijs van aardgas ligt lager dan die van elektriciteit, maar dat wil nog niet zeggen dat u met een elektrische terrasverwarmer duurder uit bent. Sterker nog, het rendement van een elektrische terrasverwarmer is vaak twee tot drie keer beter. Dat komt doordat wanneer een terrasverwarmer op gas net zoveel infraroodwarmte moet genereren als een elektrische terrasverwarmer, hij veel meer energie nodig heeft. Terrasverwarmers op propaan zijn nog een stuk duurder. We kunnen dus rustig stellen dat een elektrische terrasverwarmer in verbruik voordeliger is.

Verbruik

Maar hoe veel verbruikt een elektrische terrasverwarmer dan precies? Wel, dat is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de terrasverwarmer, de grootte van het te verwarmen terras en de omstandigheden waarin deze gebruikt wordt. 1 kWh kost de gemiddelde particuliere gebruiker ongeveer €0,22. Om een voorbeeld te geven: als u een terras heeft van ongeveer 12 m2, en u wilt dit optimaal verwarmen, dan zou u bijvoorbeeld twee terrasverwarmers van 1400 Watt kunnen plaatsen. Zulke terrasverwarmers verbruiken ongeveer 1.4 kiloWatt per uur, samen dus 2,8 kiloWatt. 2,8 X €0,22 = €0,62 per uur. Het spreekt voor zich dat elke situatie anders is, maar dit voorbeeld geeft wel aan hoe u uw gemiddelde verbruikskosten kunt berekenen.

Inzicht in uw energieverbruik

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig middels een app inzicht in uw energieverbruik. Vaak laten deze apps niet alleen zien hoeveel u verbruikt, maar ook in welke ruimte en door welke apparaten. Door van dit soort diensten gebruik te maken blijft u niet alleen op de hoogte van hoeveel energie uw terrasverwarmer verbruikt, maar kunt u ook bekijken op welke punten u kunt besparen.

Keuze maken

Het verbruik van energie zal ook afhangen van het type terras dat u heeft. Het aanleggen van een houten terras in vergelijking met een kunststof terras zal aanzienlijk schelen in de kosten voor energieverbruik, maar zal voornamelijk te hebben met de professionaliteit van het terras. Daarom moet u de verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken om de meest passende mogelijkheid te vinden.

Je houd misschien ook van..