gras

Wanneer je een nieuw gazon wilt zijn er 2 keuzes, je kan kiezen voor grasmatten of voor echt gras te zaaien. Beide hebben zo zijn voordelen en nadelen. Met een grasmat heb je meteen een mooi stukje gras liggen, terwijl je bij gras zaaien langer moet wachten voordat je resultaat ziet.

Wanneer moet ik mijn gras leggen?

Wanneer je ervoor kiest om gras te zaaien ben je goedkoper uit dan met een grasmat. Een grasmat kan je het beste leggen in mei, dan begint het zomerseizoen dat is gunstig voor het groeien van het gras. Dit geldt ook voor het gras zaaien, maar is het eerder in het jaar warmer kan je ook eerder beginnen.

Wanneer je beter speelgazon kan aanschaffen

Bij de grasmatten moet je goed weten wat je moet hebben. Heb je bijvoorbeeld spelende, rennende kinderen, kies dan voor een speelgazon, dit is vele malen sterker dan siergazon.

Wat moet je doen wanneer je een nieuw grasperk aanlegt?

Wanneer je nieuw gras gaat aanleggen is het van belang dat je als eerste de grond los en vlak maakt. Loop op de grond of ga er met een rol of een plank overheen om het nieuwe gras goed aan te stampen en vast te maken. Zorg ervoor dat de grasmatten goed aan elkaar zitten. Om uitdroging te voorkomen kan je wat aarde tussen de zijkanten leggen. Stamp de naden goed aan. Wanneer de grasmatten liggen kan je deze ook aan stampen, dit zou je kunnen doen met bijvoorbeeld de achterkant van een schep. Hierdoor kan de wortels beter doorgroeien. Plaats stokken met foliepapier verspreidt in de tuin wanneer je last hebt van vogels die het graszaad oppikken. Onkruid is ook een bekend probleem bij net gelegd gras, om dit te voorkomen kan je meststof toevoegen.

De nazorg van het gras

Voor graszaad en grasmatten geldt dat het niet mag uitdrogen in het begin, besproei het gras dus regelmatig. Zorg niet voor te veel besproeien, grasmatten kunnen lelijk en sompig worden bij te veel besproeien en graszaad kan wegdrijven.
Wanneer je in het voorjaar graszoden hebt gelegd, kan je het beste langzaam werkende mest gebruiken. Wanneer je gras hebt gelegd met graszaad kan je na 2 weken het beste mengmeststof gebruiken met veel stikstof erin. Daardoor gaat het gras sneller groeien. Na een maand kan overgaan op langdurige mest. Als het weer voordelig is, zou je na 4 tot 5 weken kunnen maaien.

Bron: https://www.tuinengras.nl/grasmatten

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *