Tuin

Een mooie tuin, het hele jaar door

Een zo mooi mogelijke tuin, die het liefst ook nog het hele jaar bloeit. Prachtige planten, fleurige bloemen, schitterende kleuren… Maar hoe pak je dit nou precies aan? Wij helpen je een handje door een aantal tips te geven die je kunt gebruiken om je tuin het hele jaar door te laten bloeien.

Zon en schaduw

Het allerbelangrijkste om rekening mee te houden bij de inrichting van je tuin, is de zonuren op elk stukje van je tuin. Op plekken waar meer dan zes uur per dag zon schijnt, kun je planten die van zon houden neerzetten. Als er vier uur per dag zon schijnt, kun je voor planten kiezen die wel van zon houden, maar niet te veel. Bij twee uur per dag kun je het best gaan voor schaduwplanten. Bij het kopen van nieuwe planten of bollen, wordt altijd aangegeven of je te maken hebt met een plant die houdt van zon, halfschaduw of schaduw.

Bloeitijd

Bloemen en planten hebben verschillende bloeitijden. Om je tuin het hele jaar door te laten bloeien, kun je bijvoorbeeld planten nemen die in de lentemaanden groeien, en planten die in de zomermaanden bloeien, en deze afwisselen met struiken en bollen die ook in de herfst en winter groeien. Deze kunnen elkaar dan afwisselen, zodat je elk seizoen een mooie tuin hebt. Ook kun je een beetje experimenteren met hoe lang elke plant groeit. Wanneer je een kleine ruimte hebt om planten in kwijt te kunnen, kun je het beste voor bloemen en planten gaan die een lange bloeitijd hebben. Bij een grotere tuin kun je wat meer spelen met planten van een kortere bloeitijd, die zo af en toe komen opduiken voor de afwisseling.

Verschillende soorten planten

Planten voor in het voorjaar en de zomer zijn natuurlijk volop verkrijgbaar, maar daarnaast is er ook genoeg om te planten in de wat koudere maanden. De kerstroos (Helleborus orientale) bloeit bijvoorbeeld van eind februari tot april. Natuurlijk kun je ook kiezen voor bloembollen, die al vroeg kleur geven aan je tuin. Vroegbloeiende bloembollen kun je in het najaar al planten, en van januari tot en met mei zijn de verschillende kleuren al zichtbaar.
Ga eens experimenteren met verschillende soorten planten en bloeitijden, je kunt niets fout doen!

Je houd misschien ook van..