Tuin

Balkon- en terras opfleuren

Met bloeiende planten in pot maakt u van uw terras of balkon meteen een vrolijke bloemenzee. En met de juiste verzorging heeft u nog langer plezier van uw planten. Er bestaan natuurlijk een hoop andere manieren om uw tuin terras of balkon leuk aan te kleden. In dit artikel bespreken we een paar handige tip som uw planten te onderhouden en om uw tuin op te vrolijken.

Planten kiezen

Eigenlijk kunnen alle tuinplanten in pot, van kleine bloeier tot grote boom. Zorg voor potten die groot genoeg zijn zodat de plant de ruimte heeft om te wortelen en groeien. In tuincentra ziet u in de lente veel eenjarige terrasplanten, hier heeft u zoals te verwachten in elk geval een seizoen plezier van. Kiest u voor vaste planten, heesters of bomen in pot dan geniet u daar met de juiste verzorging jarenlang van.

Potten vullen

Heeft u uw planten gekozen en een voldoende ruime pot gevonden dan kunt u beginnen met het planten.

  • Zorg er allereerst voor dat er gaten onderin de pot zitten om overtollig water af te kunnen voeren. Is de pot dicht en kan het water niet weglopen na een fikse regenbui, dan kunnen de wortels gaan rotten.
  • Zitten er gaten onderin de pot, of heeft u deze gemaakt, dan strooit u een ruime laag hydrokorrels op de bodem. Hydrokorrels zijn kleikorrels waarlangs het water kan wegstromen en die tegelijkertijd vocht opnemen en weer kunnen afgeven.
  • Nu komt er een laag potgrond bovenop de hydrokorrels. In potgrond zitten meteen voedingsstoffen voor de plant voor een aantal weken. Zorg dat er zoveel potgrond in de pot zit, dat de plant op dezelfde hoogte geplant kan worden als in zijn originele container.
  • Haal de plant voorzichtig uit de container en zet hem op zijn definitieve plek.
  • Vul de pot aan met potgrond tot een paar centimeter onder de rand.
  • Druk de grond aan een geef water.

Verzorging van uw terrasplanten

Geef planten in pot regelmatig water. Er komt lang niet altijd genoeg regenwater bij de potgrond. Voel altijd eerst even of de grond nog vochtig is; te veel water is ook niet goed. Geeft u water met een gieter doe hier dan in de lente en zomer regelmatig vloeibare mest bij. Gebruikt u een tuinslang dan kunt u organische mest, kunstmest of speciale mestkegels op de aarde strooien. Heeft u vaste planten, heesters of boompjes gekozen, let dan op dat ze in de winter niet bevriezen. Pak de plant eventueel in met jute of speciaal vliesdoek en de pot bijvoorbeeld met noppenfolie en verwijder de bescherming weer zodra het kan. In het voorjaar controleert u de plant; geef nieuwe potgrond en misschien een grotere pot, en knip de plant als nodig weer in model.

Het plaatsen van tuinbeelden

Een tuinbeeld is perfect voor het versieren en opfleuren van uw balkon of tuin. Er is een hoop keus zo zijn er kleine beeldjes die leuk zijn voor op een klein balkon, en zo zijn er ook grote beelden die wat weg hebben van beelden uit de Griekse mythologie, en romeinse tijd. Beelden zijn niet enige die u kunt plaatsen, u kunt ook een fonteintje of een vogelbadje aanschaffen of juist een grote vaas met oren. In zo’n vaas kunt u natuurlijk ook bloemen en boompjes planten dit geeft een extra vrolijke uitstraling aan uw tuin.

Je houd misschien ook van..