Het kopen van een nieuwe woning kan behoorlijk spannend zijn. Past de woning bij je persoonlijke smaak? Beschikt de woning over alle ruimtes waarvan je vooraf aangegeven hebt dat je ze graag zou willen? Is de woning goed te betalen? Enzovoorts. Zeker bij het kopen van je eerste woning is het raadzaam om voor de hulp van een specialist te kiezen om te kijken wat de staat van de woning is. Bij de bezichtiging van nieuwe woningen zal een makelaar voornamelijk gericht zijn op de positieve punten van een woning, terwijl er waarschijnlijk ook een aantal minder goede aspecten aan het huis zitten. Denk aan leidingen die vervangen moeten worden, een dakbedekking die versleten is, enzovoorts.

 

Schakel een bouwkundig specialist in

Een van de mogelijkheden die je hebt om de staat van een woning te achterhalen is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. In sommige gevallen zal een makelaar of de verkopende partij al een dergelijke keuring hebben laten uitvoeren, om aan te geven dat de staat van de woning goed is. Met deze keuring kun je een bouwkundig rapport laten opstellen, waarin de mogelijke gebreken van een woning worden vastgelegd. Op basis van dit rapport kun je vervolgens bepalen of en in welke mate een woning nog van kleine verbouwingen voorzien moet worden.

 

Maak vooraf een wensenlijstje

Doordat een makelaar voornamelijk naar de positieve punten van een woning zal kijken, is het heel verleidelijk om in het positieve van de makelaar mee te gaan. Dit kan echter ook riskant zijn! Het kan namelijk zijn dat je ook met een minder grote en dus vaak minder dure woning genoegen neemt, terwijl een makelaar je een duurdere woning probeert te verkopen. Om zo’n situatie te voorkomen is het raadzaam om vooraf een wensenlijstje op te stellen en daarbij te bepalen hoeveel je maximaal voor de nieuwe woning wilt betalen.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *