Een overlijdensbericht komt altijd ongelegen. En als dat al niet erg genoeg is, het brengt ook het nodige papierwerk en gedoe met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de overledene zijn of haar huis nalaat aan de kinderen. Zij zitten dan opgescheept met de hypotheek en eventuele overige schulden. Gelukkig wordt het huis niet altijd overgedragen aan de nabestaanden. Het kan namelijk ook zo zijn dat het huis simpelweg geveild wordt. Dit hangt wel af van de situatie waar de vroegere bewoner zich in bevond. Meer hierover in onderstaand artikel.

Enige bewoner

Het is goed mogelijk dat de overledene de enige eigenaar was van de desbetreffende woning. In dat geval geldt er een speciale regeling. De woning valt hierdoor volledig in de handen van de kinderen of andere nabestaanden. Zij nemen hierdoor ook alle plichten en verantwoordingen over, die eigenlijk bestemd waren voor de bewoner. Dit houdt in dat zij ook verantwoordelijk zijn voor het beheer van het huis, of dit nu tijdelijk is of voor een langere periode. Vaak betekent dit dat het adres simpelweg in de verkoop gaat. De nabestaanden hebben hier dan ook de bevoegdheid voor, zodat het proces soepel verloopt. Vanaf daar neemt de makelaar het over en zorgt ervoor dat het huis tegen een redelijke prijs verkocht wordt. Informatie over het verkopen van huizen vindt u op directhuisverkopen.com.

Mede-eigenaar

Ook is het mogelijk dat de vroegere bewoner samenwoonde met iemand anders, bijvoorbeeld de partner, en daardoor mede-eigenaar is geworden. Hier komt dan het testament om de hoek kijken. Als de overledene namelijk in zijn of haar testament aangeeft de woning aan zijn of haar partner te schenken, dan behoudt diegene alle rechten en verplichtingen. Natuurlijk kan het ook nog steeds aan de kinderen gegeven worden. Bij de eerste optie blijft de nabestaande gewoon op dat adres wonen, totdat diegene overlijdt. Deze persoon moet dan wel de eventuele hypotheekschuld en overige kosten blijven betalen, op zichzelf. Uiteraard is het dan wel mogelijk om een goede regeling te treffen met de nabestaanden om bijvoorbeeld de kosten te verdelen. Vaak wordt bij deze gebeurtenis een specialist ingeschakeld die meer ervaring heeft met dit soort gevallen, zodat er geen commotie ontstaat.

Beheer

Indien de kinderen van de overleden persoon het beheer van de woning over moeten nemen, zijn er ook verschillende zaken die geregeld moeten worden. Dergelijke regelingen, zoals het onderhoud van de tuin en het ontvangen van de post, worden doorgaans eerlijk verdeeld onder de nabestaanden. Ook is het hierbij handig om contact te leggen met de omgeving, zodat ook zij een oogje in het zeil kunnen houden wanneer u dit niet kunt.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *