Tegenwoordig hoor je het overal voorbij komen. Mensen hebben het alleen maar over met hoeveel winst ze hun huis kunnen verkopen als ze hem nu zouden verkopen. Dit gaat soms wel over bedragen van een ton! Dat is natuurlijk bizar hoog. De huizenmarkt is ten opzichte van tien jaar geleden flink gestegen. Maar is het wel zo slim om je huis nu te verkopen, en gaan mensen ook je huis kopen? In dit blogartikel lees je meer hierover.
Moet je overbieden om een huis te kopen?
Vanwege de schaarse woningmarkt, willen mensen een beetje zekerheid als ze een bod willen doen op een huis. Dit resulteert vaak in overbieden. Overbieden op een huis bestaat al veel langer, maar het is sinds de woningmarktcrisis een onderdeel wat veel voorkomt. De huizen die tussen de 300.000,- en de 400.000,- kosten, worden gemiddeld in 61 procent van de gevallen minimaal 25.000,- overgeboden! Dat is vrij veel! Zelfs 21% van de gevallen moeten meer dan een halve ton overbieden om aanspraak te maken op het huis. Als we naar de cijfers van 5 jaar geleden kijken, was de gemiddelde overbieding rond de 4.500,-. Dat is dus een groot verschil!
Mijn eigen ervaring met een huis kopen
Samen met mijn vriendin wilden we graag ons eerste huisje samen kopen. Toen wij onze vrienden en familie dit hadden verteld, zeiden ze allemaal hetzelfde: ‘ik hoop dat je goed gespaard hebt!’. We dachten dat we genoeg hadden gespaard. Over een periode van 4 jaar hadden we samen 50.000,- gespaard. Toen we onze zoektocht begonnen zijn we eerst op zoek gegaan naar een goede makelaar. Na wat zoeken hadden we een makelaar in Enschede gevonden! Deze makelaar heeft ons erg goed geholpen met het proberen van een huis te kopen. Helaas hebben we niet een huis in Enschede kunnen vinden. Onze tweede optie was, een huis kopen in Losser. Dit hebben we gedaan bij Vlot makelaars! Uiteindelijk hebben mijn vriendin en ik 35.000,- moeten overbieden op ons nieuwe huis. Het was vrij pittig om dit te doen, maar we hebben wel nu ons eigen huisje!