Wat past er nu beter bij de lente dan een mooi groen gazon? Helaas blijkt dit in de praktijk nog weleens tegen te vallen. Wanneer je jouw grasperk gezond en mooi wilt houden is de lente een goed begin om je gras te verzorgen. Het is tijd om de mouwen op te stropen en te beginnen met het gras onderhoud.

Tweede maaironde
Nu de lente om het hoekje komt kijken begint het gras al weer flink te groeien. Het is dan ook verstandig om je gras niet één, maar twee keer te maaien. Delen van het gras zijn plat komen te liggen, waardoor je bij de eerste maaironde lang niet alle grassprieten mee pakt. Ben je klaar met de eerste maaibeurt? Wacht dan zo’n twee dagen om vervolgens de hele procedure nogmaals te doorlopen.

Op de juiste manier bemesten
Om je gazon sterk en gezond te houden heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Hoe sterker je gras hoe minder kans op de vorming van mos, kale plekken en een te droge bodem. Bemesten aan de start van de lente is dan ook een goed idee. Het is alleen wel zaak om hiermee niet te overdrijven. Lees voor je gaat bemesten goed de instructies, over de juiste dosis gazonmest, op de verpakking. Wordt het gras veel belopen dan kan je het best de bemesting in de maand juni of september herhalen.

Kalk strooien
Je gazon heeft niet altijd kalk nodig. Dit is van veel factoren afhankelijk. Het is verstandig om altijd eerst de bodem te analyseren. Hieruit zal blijken of je gazon een kalkonderhoudsbeurt nodig heeft. Is dat het geval? Plan het strooien van kalk dan tenminste twee weken in voordat je het gras gaat bemesten.

Hoeveel graszaad?
In het voorjaar ontkom je haast niet aan kale plekken. Hark de kale grond goed los en vul ze eventueel aan met een bodemverbeteraar. Zaai de grond daarna in met graszaad. Pak tijdens het strooien de grasranden mee. Hierdoor krijg je een mooi resultaat zonder lelijke grenzen tussen de oude- en nieuwe stukken gras. Schep, zodra je klaar bent met het zaaien, een laag compost (bodemverbeteraar) over de zaden heen. Duw de grond wat aan en maak de plekken nat. Zodat het graszaad snel kan uitgroeien tot gezond gras. Na ongeveer een maand zal het resultaat zichtbaar worden.

Verticuteren tegen mos
Heb je veel last van mos in je gazon dan kan verticuteren helpen. Hiermee krijgt de bodem meer lucht en kan het gras sneller wortels vormen. Je gazon wordt sterker en mos en onkruid krijgen hierdoor minder kans.

Maai met regelmaat
Nu je het gazon de eerste nodige aandacht hebt gegeven is het alleen nog maar een kwestie van volhouden. Het is aan te raden je grasmat elke 10 dagen een keer te maaien. Hierdoor hou je het gras mooi. Vanaf mei tot en met augustus zou je het beste zelfs elke week je gras kunnen maaien. Zodra de eerste nachtvorst is geweest kan je het maaien achterwege laten.

 

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *