Een tuin is natuurlijk erg leuk voor de kinderen zodat ze kunnen spelen en ravotten in de buitenlucht. De tuin kan voor gevaarlijke situaties zorgen mits je op bepaalde elementen niet let. Hieronder lees je tips over hoe je de tuin kinderproof kunt maken.

 

Giftige planten

Het belangrijkste om rekening mee te houden in de tuin is de planten die erin staan. Niet alle planten of bomen zijn even veilig namelijk. Kinderen zien vaak geen gevaar in deze planten en hebben de neiging om te ze plukken, aan te raken, (of als ze heel jong zijn) in hun mond te stoppen, wat gevaarlijke situaties als gevolg kan hebben. Zorg er dus voor dat de tuin vrij is van giftige planten.

 

Kinderhoek

In het huis heb je ongetwijfeld al een kinderhoekje gemaakt, daar waar al het speelgoed staat en ze meestal spelen, maar in de tuin kan dit ook. Neem een bepaald gedeelte van de tuin aan dat kan fungeren als kinderhoek en spreek af met je kind(eren) dat daar het speelgoed waar die dag mee gespeeld is weer moet staan aan het einde van de dag. Op die manier hebben zij hun eigen plekje en heb jij ook een gedeelte van de tuin voor jezelf.

 

Zandbakken en zwembaden

Zandbakken en zwembaden hebben één ding gemeen: het gaat bij allebei om een rand en een diepte waar kinderen makkelijk in kunnen vallen. Als ze op de rand lopen of aan het rondrennen zijn vergeten ze snel dat het bij beiden om een gevaarlijk stuk van de tuin gaat. Een simpele oplossing hiervoor is de zandbak en het zwembad afdekken. Zo vallen ze minder diep, wat bij vooral het zwembad een reëel gevaar is.

 

Speelattributen

Kinderen hebben veel fantasie. Het is in principe daarom niet nodig om grootse speeltoestellen in de tuin te plaatsen. Mocht de tuin groot genoeg zijn, dan kan het heel leuk zijn om een schommel of een speelhuisje neer te zetten. Bij een kleinere tuin kan het al een mooi effect geven als je een hinkstapspronggetallenreeks op de tegels verft. Een grote struik, boom of andere flora die normaal gesproken al in de tuin staan spreekt genoeg tot de verbeeldingskracht van kinderen. Daarnaast zijn ze creatiever aan het spelen.

 

Laat je kinderen meehelpen

Je kinderen kennis laten maken met planten en de wijze waarop die groeien kan heel eenvoudig geregeld worden. Laat je kind meehelpen in de tuin en plant samen bollen die over een paar maanden opbloeien. Nog leuker is het om een kleine moestuin te maken zodat er tomaatjes en andere soorten groenten geplant kunnen worden. 

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *