Ook na een geweldige zomer met veel warme dagen en zon moeten we constateren dat de dagen weer korter worden en de herfst heeft ingezet. Na vele uren plezier in de tuin waarin wellicht niet al te veel werkzaamheden gedaan hoefden te worden komt ook het moment van het winterklaar maken nu dichterbij. Niet iedereen is een amateur hovenier en daarom hebben wij de échte hovenier gevraagd naar drie tuintips om de komende weken de tuin al in goede staat te brengen!

#1: Snoeiwerk

U denkt misschien dat oktober al het moment is voor grootschalig snoeiwerk. Echter kan dit nog maar beperkt. Uitgebloeide bloemen en planten kunt u snoeien of verwijderen en enkele bomen zoals een kastanje en beukenhaag kunnen met mate gesnoeid worden. De meeste andere struiken en bomen kunt u het beste snoeien als de winter echt is ingevallen zoals december en januari.

#2: Gazon

Bladeren beginnen van de bomen te vallen. Zorg dat dit snel van uw gazon verdwijnt. Dit kan door de grasmaaier te gebruiken. Deze verhandeld de bladeren ook nog eens waardoor dit samen met het afgemaaide gras gebruikt gecomposteerd kan worden. Maai het gras tevens de laatste keer voor de winter kort zodat er minder mos in het gras groeit.

#3: Tuinplanten

Het is tijd om bloembollen te poten! Hierdoor heeft u in het vroege voorjaar straks een kleurrijke tuin! Tevens is het een goed moment om vaste planten die te groot worden en uitgebloeide eenjarige bloemen te verwijderen. Bij vaste planten kunt u er natuurlijk voor kiezen om deze kleiner te maken (bijvoorbeeld door de helft af te steken) en de helft weer terug te plaatsen. Nieuwe vaste planten kunnen nu ook worden geplant. Vergeet hierbij niet de grond te bemesten.

Met bovenstaande tips van de hovenier kunt u in oktober uw eerste tuinwerkzaamheden uitvoeren in de wetenschap dat u werkt volgens het advies van de ervaren tuinman!

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *