Merk je dat je asbest in je woning hebt, dan is het verstandig om te weten wat je wel en niet mag doen. Het risico van asbest hangt onder andere af van het materiaal waar het in is verwerkt. Bij asbestsanering zijn er bepaalde maatregelen gebonden om te voorkomen dat de personen worden blootgesteld aan asbestvezels.

Heb je asbest in je woning?

Ontdek je dat je asbest in je huis hebt, dan is het een verschil als het gaat om asbest op het dak of om ander materiaal. Daken kunnen worden beschadigd door veel wind en regen. Bij een asbestdak is het dan mogelijk dat er asbest vrijkomt. Bij andere materialen van asbest ligt het eraan of er asbestvezels kunnen vrijkomen. Zit asbest in cement, dan kun je dat laten zitten zolang het cement niet beschadigd wordt. Asbest in een onderlaag of in het kit komt een stuk eenvoudiger vrij.

Wil je zelf asbest gaan verwijderen?

Heb je een asbestdak kleiner dan 35 m2, dan mag je de asbest zelf verwijderen. Wel moet je een sloopmelding aanvragen en aan alle voorwaarden van asbest verwijderen houden. Heb je asbest in je woning, dan mag het asbest alleen verwijderd worden door een asbestverwijderaar met certificaat. Voor de verwijdering van materialen met asbest kan je een inventarisatie doen door een onafhankelijk en deskundig bureau. Dat is belangrijk om mee te beginnen als je asbest opmerkt in je woning. De asbesthoudende materialen en de mogelijk besmette onderdelen in de woning worden goed in beeld gebracht. Nadat dit is gedaan wordt er een rapportage opgesteld. Vervolgens wordt er een werkplan gemaakt om de asbest te verwijderen door middel van wettelijk geldende technieken.

Asbest in een woning laten verwijderen

Bij de verwijdering van asbest moeten er een aantal maatregelen worden genomen. Dit om te voorkomen dat iemand wordt blootgesteld aan de kankerverwekkende asbestvezels. Vandaar dat het belangrijk is om asbest in een woning altijd te laten verwijderen door een specialist. Zijn er asbestvezels vrijgekomen, dan kan dit een blijvend gevaar zijn voor mensen. Asbest verdwijnt of vervliegt namelijk niet. Overtredingen in verband met asbest zijn ernstig en kunnen voor boetes zorgen.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *