Bouw

Wat is het verschil tussen een dakkapel en een dakopbouw?

Wij van Ruiter Dakkapellen proberen onze klanten altijd zo goed mogelijk te informeren. Wij zien dan ook vaak dezelfde vragen langskomen. Eén van de grotere vormen van verwarring is de terminologie die binnen de branche wordt gebruikt.

Wanneer mensen op zoek zijn naar een waardevermeerdering van het huis, komen ze al snel uit op een dakkapel. Toch wordt je dan al snel bekogeld met allerlei termen waardoor veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Vooral de termen ‘dakkapel’ en ‘dakopbouw’ komen vaak terug.

Het is belangrijk om te weten dat er regeltechnisch geen onderscheid wordt gemaakt tussen een dakkapel of een dakopbouw. Dit wil zeggen dat de aanvraag voor een dakkapel hetzelfde is als die voor een dakopbouw.

Binnen de dakbouw maken wij  van Ruiter Dakkapellen echter wel verschil tussen een dakkapel en een dakopbouw. Dit heeft vaak te maken met de essentie van de opbouw en het type dak waar het op komt te staan. De resultaten zijn esthetisch vaak verschillend, vooral aan de buitenkant. Het gebruiksgemak van beide opties komt vaak op hetzelfde neer. Toch willen wij deze vergelijking iets nader toelichten.

Wat is precies een dakkapel en wat zijn de voordelen?

Als men aan een vorm van bouw op het dak denkt, denkt men vaak aan een dakkapel. Dit is dan ook een term die in de volksmond vaak wordt gebruikt voor alle vormen van dakopbouw, terwijl dit technisch gezien niet helemaal klopt.

Onder een dakkapel verstaan wij voornamelijk de de uitbouw die op schuine daken wordt geplaatst. Deze schuine uitbouw heeft een plat ogend dak dat in werkelijkheid een beetje afloopt zodat het regenwater gemakkelijk afgevoerd kan worden. Ook heeft een dakkapel vaak meerdere ramen, afhankelijk van de lengte.

Belangrijk is dat een klassieke dakkapel alleen past op schuine daken. Vanwege de vorm moet het dak waar een dakkapel op geplaatst wordt een zekere helling hebben. Heb je een ander type dak, dan is een dakopbouw vaak een betere optie.

Dakkapellen (en dakopbouw) dienen als vergroting van een bovenverdieping. Veel huizen in Nederland hebben een relatief grote zolder qua oppervlakte, maar doordat het dak schuin is en er maar weinig natuurlijk licht in deze kamer aanwezig is is de ruimte redelijk onhandig.

Door het plaatsen van een dakkapel los je deze twee problemen direct op. Niet alleen zorgt een dakkapel dankzij de grote ramen voor meer licht in de kamer, ook creëert het verticale ruimte waardoor je veel meer bruikbare oppervlakte krijgt. Ideaal als je bijvoorbeeld een extra slaapkamer wilt hebben.

Voordelen van een dakkapel:

  • Creëer meer bruikbare ruimte door de verticale verbreding die een dakkapel geeft
  • Geef meer natuurlijk licht aan de zolderkamer
  • Jouw huis wordt meer waard dankzij een dakkapel

Wat is precies een dakopbouw en wat zijn de voordelen?

Waar we met een dakkapel iets specifieks bedoelen gaat het bij dakopbouw meestal om een tal van dingen. Hier vallen namelijk alle vormen van dakopbouw onder die niet een dakkapel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nok verhoging, een dakverlening of natuurlijk een dakkapel voor een bijzonder gevormd dak. Het resultaat van die soort dakopbouw is dan ook veelal hetzelfde als dat van een dakkapel: Meer ruimte en meer licht op bovenverdiepingen.

Voordelen van een dakopbouw:

  • Meer leefbare ruimte op bovenverdiepingen
  • Dankzij de ramen zorgt het voor meer natuurlijk licht

Geschikt voor bijzonder gevormde daken of lastige zolderkamers

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *