Bouw

Kies de juiste dakpan

Om uw huis een nieuwe uitstraling te geven aan de buitenkant kunt u nieuwe dakpannen laten leggen op uw dak. Maar voor welke dakpannen kiest u en wat is de juiste keuze? Om de juiste keuze te maken zult u een aantal zaken moeten overwegen. U moet een kleur kiezen die u mooi vindt, van welk materiaal moet de dakpan zijn, het model van de dakpan en, niet geheel onbelangrijk, de maat van de dakpan. Daarnaast kunt u nog kiezen voor geglazuurde dakpannen. Op de meeste woningen liggen keramische dakpannen maar ook betonnen dakpannen worden vaak gelegd. Zet voor u zelf op een rij waar uw keuze naar uitgaat en maak aan de hand van uw wensen een beslissing over het soort dakpan dat u wilt. Komt u er niet uit en bent u bang dat u een verkeerde keuze maakt, vraagt u dan advies aan een deskundige voor de juiste dakpannen. Een dakdekker van De Dakspecialist uit Rotterdam heeft de diverse mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Dakrenovatie

Als de dakpannen worden vervangen dan is het goed om ook naar het dak en de isolatie zelf te kijken. Het kan dan nodig zijn dat het dak gerenoveerd moet worden. Het kan natuurlijk ook zijn dat er door storm of door een omgevallen boom schade aan uw dak is ontstaan. Dan is het zeker nodig om uw dak te laten renoveren. Als er alleen een paar dakpannen zijn afgewaaid dan hoeft u deze dakpannen alleen te laten vervangen en is het niet nodig om uw dak te laten renoveren. Informeert u goed bij verschillende bedrijven naar de mogelijkheden en de daaraan verbonden kosten. Het renoveren van een dak kan namelijk flink in de kosten lopen.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn van klei gemaakt en daarna afgebakken. Over het algemeen wordt dit soort dakpan gebruikt op hellende daken en is dit de meest voorkomende soort dakpan in Nederland. Keramische dakpannen staan bekend om hun duurzaamheid. Ze kunnen goed tegen een stootje en doorstaan gemakkelijk een flinke storm. Keramische dakpannen gaan lang mee zodat u niet binnen een aantal jaar een nieuwe vervanging van uw dakpannen hoeft te regelen.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen hebben vaak een grotere afmeting dan keramische dakpannen. Ze zijn over het algemeen goedkoper maar zijn wel minder duurzaam dan keramische dakpannen. Ze gaan lang mee maar kunnen minder goed tegen een stootje waardoor een beschadiging sneller kan optreden. Omdat betonnen dakpannen vaak doordrongen zijn van een kleurmiddel zijn beschadigingen wel minder snel zichtbaar dan bij een gebakken keramische dakpan. Betonnen dakpannen hoeven niet gebakken te worden en zijn daarom bij de productie al milieuvriendelijker dan keramische dakpannen.

Voor- en nadelen

De keuze voor de juiste dakpannen heeft voor het grootste gedeelte met uw eigen wensen en budget te maken. Er zijn natuurlijk ook voor en nadelen aan betonnen of keramische dakpannen. Het voordeel van betonnen dakpannen is dat ze goedkoper zijn dan keramische dakpannen, ze zijn milieuvriendelijker en kunnen makkelijk worden gebruikt voor complexe daken. Nadelen van betonnen dakpannen zijn dat ze minder lang meegaan dan keramische dakpannen en dat ze sneller kunnen beschadigen. De voordelen van keramische dakpannen zijn dat ze lang mee gaan, een kleiner formaat hebben wat een andere uitstraling kan geven en dat ze vrijwel onverwoestbaar zijn. Ze kunnen gebruikt worden op hellende daken en kunnen ook geglazuurd worden. Nadeel van keramische dakpannen is de prijs ten opzichte van betonnen dakpannen en dat ze door het productieproces minder goed zijn voor het milieu. De keuze voor de soort dakpan ligt geheel aan uw eigen wensen en uw budget, maar uw dak kan er zeker door opknappen. Vindt u het toch te moeilijk om de juiste keuze te maken, dan kunt u altijd een om advies vragen van een deskundige.

Je houd misschien ook van..