Al sinds de oudheid gebruiken mensen kranen voor het hijsen en verplaatsen van goederen. In de loop der tijd zijn er verschillende modellen kranen ontstaan en ook weer verdwenen. Daarnaast is de handmatige bediening vaak vervangen door elektrische aansturing. Tegenwoordig zie je in werkplaatsen en bij opslagplaatsen vaak bovenloopkranen. Een type bovenloopkraan dat vaak in de open lucht wordt gebruikt is de portaalkraan. Het regelmatig keuren van werktuigen is verplicht, portaalkranen zijn hierop geen uitzondering.

De portaalkraan in vogelvlucht

Met een bovenloopkraan is het mogelijk om goederen te hijsen en te verplaatsen in een werkplaats. Dit verplaatsen kan zowel in de lengte als de breedte van de werkplaats. Bij een bovenloopkraan rijdt de hijsconstructie over rails die zijn bevestigd aan draagbalken. Die draagbalken zijn op hun beurt weer bevestigd binnen een loods of werkplaats.

Een portaalkraan is een bovenloopkraan die meestal in de open lucht wordt gebruikt. Bij een portaalkraan is de draagbalk niet vastgezet aan de draagconstructie van een gebouw. In plaats daarvan heeft de draagbalk een ondersteuning van vrijstaande poten waardoor een soort portaal ontstaat. Deze vrijstaande poten staan vaak ook op rails.

Het keuren van portaalkranen

Volgens het Arbobesluit is de ondernemer verantwoordelijk voor het onderhoud en tijdige keuring van arbeidsmiddelen. Zo’n keuring heeft als doel het bepalen of het arbeidsmiddel nog voldoet aan de veiligheidseisen. Van het resultaat van een keuring moet een schriftelijk rapport komen. Overigens maakt het niet uit wie de keuring uitvoert als de keuring maar wordt uitgevoerd door een deskundige. Het is dus niet verplicht om een externe partij in te schakelen voor het keuren van arbeidsmiddelen.

Terug naar de portaalkranen. Dit zijn ook arbeidsmiddelen wat betekent dat een werkgever verplicht is om deze te laten keuren zodat werknemers er veilig mee kunnen werken. En naast het keuren moet een werkgever ervoor zorgen dat de werknemer is voorgelicht over het juiste, veilige gebruik van de portaalkraan.

Is de keuring van portaalkranen verplicht, het beproeven is dat niet. Echter, een werkgever heeft een zorgplicht en is uiteindelijk verantwoordelijk. Het is dan te overwegen om een extra investering toe doen, je krijg er wel extra zekerheid voor terug.

 

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *