Bouw

Excenter- of rotatieschuurmachine?

Dat er veel verschillende soorten schuurmachines zijn wist je natuurlijk al wel. Je hebt bijvoorbeeld de band-, vlak-, delta-, excenter- en rotatieschuurmachines. Die laatste twee zijn voor klussers nog een beetje onduidelijk, want wat is het verschil tussen een excenter- en rotatieschuurmachine? Over het algemeen zie je vaak de naam excenterschuurmachine voorbij komen, maar over een rotatieschuurmachine wordt bijna geen informatie gegeven. Na het lezen van dit artikel weet je meer over de rotatie- en excenterschuurmachine en wat het verschil tussen deze tweemachines is.Excenterschuurmachine

Schuurbeweging

Het verschil tussen een excenter-en rotatieschuurmachine zit hem in de manier van schuren. De excenterschuurmachine maakt gebruik van een excenterbeweging. Vandaar de naam ‘excenterschuurmachine’. Dit betekent dat de schuurschijf niet alleen ronddraait, maar in zijn eigen as nog een extra draaiende beweging maakt. Handig om een extra fijne afwerking te maken. De excentrische schuurmachine wordt daarom ook voornamelijk gebruikt voor polijstwerkzaamheden. Nu begrijp je vast wel dat de rotatieschuurmachine alleen ronddraaiende bewegingen kan maken.

Vormgeving

De vorm van beide schuurmachines is eigenlijk identiek. Op het eerste gezicht zou je niet kunnen zien of de schuurmachine nou een excenter- of rotatiefunctie heeft. Sommige klussers gaan hier nog weleens de fout in en kopen de verkeerde machine. Daarom is het heel belangrijk om eerst goed te kijken naar de functie van de machine voor je deze koopt. Over het algemeen is het niet heel schokkend als je i.p.v. een excenterschuurmachine een rotatieschuurmachine gebruikt. Andersom kan dit wel vervelend zijn, zeker als je de schuurmachine ook wilt gebruiken voor polijstwerkzaamheden.

Prijs

Vaak is het zo dat een excenterschuurmachine prijziger is dan een rotatieschuurmachine. Dit heeft allemaal te maken met de techniek waarover deze machine beschikt. Als het gaat om alleen een rotatie is dit makkelijk over te brengen door middel van een motor. Bij een excenterschuurmachine komt er een extra draaibeweging bij. Iets waar wel wat kennis voor nodig is bij de ontwikkeling. Kortom het is een keuze die jezelf moet maken, maar wil je graag alle functies in één? Dan is een excenterschuurmachine aan te raden.

Je houd misschien ook van..