Bouw

5 tips voor het kopen van decoupeerzagen

Bijna iedere klusser is wel in het bezit van een decoupeerzaag. Dit is dan ook niet zo gek, want met een decoupeerzaagmachine kun je diverse materialen zagen. Zo zorgt het zaagblad van deze machine ervoor dat je eenvoudig en snel bochten kunt zagen. Het zaagje is namelijk erg flexibel. Hierdoor kun je tijdens het zagen van richting veranderen, wat bij een cirkelzaagmachine bijna niet mogelijk is. Daarnaast zijn decoupeerzagen ook uitermate geschikt voor het zagen van rechte lijnen. In dit geval kiezen de meeste klussers voor een geleiderail, welke op de machine wordt bevestigd. Zelf een decoupeerzaagmachine kopen? Dan kunnen onderstaande 5 tips je vast en zeker helpen.Decoupeerzaag kopen

Tip 1: soorten decoupeerzagen

Net als bij andere zaagmachines bestaan er ook diverse decoupeerzaagmachines. Echter wordt het onderscheid in de meeste gevallen gemaakt op basis van de volgende twee varianten: T-handgreep en beugelgreep. Zoals misschien al duidelijk wordt is de vorm van het handvat bij deze twee varianten verschillend. De ene heeft de vorm van een hoofdletter T en de ander van een beugel. In dit geval kun je met een T-handgreep eenvoudig onderste boven zagen en heb je met een beugelgreep meer controle.

Tip 2: voor welke zaagklussen is de decoupeerzaag geschikt?

De decoupeerzaag is misschien wel één van de meest veelzijdige machines. Met behulp van een decoupeerzaagmachine kun je namelijk bijna elke zaagklus wel verrichten. Echter is het wel zo dat deze machine het meest wordt gebruikt voor de wat fijnere klussen. Denk hierbij aan het uitzagen van diverse vormen uit plaatmateriaal. Daarnaast kun je ook gewoon balken of planken doorzagen mocht dit nodig zijn.

Tip 3: juiste zaagblad kiezen

Wanneer je nieuwe zaagbladen gaat kopen voor de decoupeerzaag is het belangrijk om met het volgende rekening te houden: manier van bevestigen, materiaal type en de soort zaagtanden. Bij de bevestiging wordt namelijk onderscheid gemaakt op basis van de T-schacht en U-schacht. Daarnaast zijn er decoupeerzaagjes voor hout, metalen, kunststof etc. Bij de zaagtanden zal je een keuze moeten maken tussen grof en fijn. Wanneer een decoupeerzaagje over meerdere zaagtanden beschikt zal deze een fijnere zaagsnede maken zonder al teveel splinters. Bij een grof zaagblad is dit juist andersom.

Tip 4: stroomtoevoer

Denk hierbij aan decoupeerzaagmachines op netspanning (230 V) en accu. Wanneer je veel buiten werkt kan een accu decoupeerzaagmachine een goede keuze zijn. Het is wel zo dat elektrisch gereedschap op accu minder vermogen hebben en dus minder krachtig zijn. Daarnaast kun je meestal maar een paar uur achter elkaar zagen voordat de accu leeg is.

Tip 5: populaire merken

Er zijn meerdere gereedschap merken welke decoupeerzagen op de markt hebben gebracht. Denk hierbij aan Bosch, Makita, Skil, Black & Decker en Powerplus. Ben je op zoek naar een kwalitatief goede machine? Dan kun het beste voor een Makita decoupeerzaag kiezen. Echter is de prijs dan ook aan de hoge kant. Heb je een klein budget, dan is een Powerplus decoupeerzaag een betere keuze.

Je houd misschien ook van..