test2

Op dit moment maakt 1 op 500 huishoudens gebruik van zonnepanelen. In 2020 zal 1 op de 8 huishoudens gebruik maken van zonnepanelen (Bron: Kema). Zonnepanelen zijn een investering in schone energie en energiebesparing, zowel voor u als consument als voor uw bedrijf.

U heeft het vast weleens ergens gehoord: “zonnepanelen presteren slecht of niet in de winter’. In verhouding met de zomer presteren zonnepanelen in de winter inderdaad minder goed. Toch heeft de winter zo zijn voordelen op zonnepanelen!

Hoewel de zon in de winter niet zo krachtig is als in de zomer, presteren zonnepanelen op sommige winterdagen opvallend goed. Dat komt omdat de weerstand in zonnepanelen en kabels lager is bij lagere temperaturen. Nóg beter is het als er op een heldere dag een kleine laagje sneeuw ligt. Door dit laagje sneeuw weerkaatst de zon op de sneeuw, wat zorgt voor extra lichtopbrengst. De sneeuw moet echter niet zo dik zijn dat die op de panelen blijft liggen.

 

Oplossing voor zonnepanelen in de winter

Een goede oplossing voor dit probleem, die helaas maar voor weinigen is weggelegd, is het aanpassen van de hellingshoek van de zonnepanelen naar een hoek van minstens 40 graden. Dit zorgt ervoor dat, wanneer het niet té hard vriest, de sneeuw vanzelf van het paneel afschuift.

Gelukkig sneeuwt het in Nederland niet al te vaak, maar het kan nooit kwaad wat extra maatregelen te treffen. Vorst is daarentegen vaker voorkomend en hier kan een zonnepaneel, net als een autoruit, bedekt raken met een laagje bevroren condens. Gebruik in dat geval niet een ruitenkrabber om de vorst te verwijderen. Dit kan namelijk de antireflectie coating van het glas aantasten. U kunt de vorst het beste laten zitten, omdat het vaak een dunne laag betreft die wegsmelt in de zon.

Mocht het nou wel sneeuwen dan zijn er hier een aantal tips wat u wel en vooral niet moet doen.

Wel

De hellingshoek aanpassen: Je kan de hellingshoek door een specialist laten aanpassen naar 40 graden. Hierdoor zal de sneeuw niet blijven liggen op de panelen maar er vanzelf vanaf glijden, mits het niet te hard vriest. Helaas is dit niet altijd mogelijk, hiervoor kan je het best contact op nemen met de specialist. Mocht het wel kunnen, let dan bij het voorbij lopen wel op dat je geen grote lading sneeuw op je hoofd krijgt.

Vakspecialist: Als het sneeuw al meerdere dagen op de zonnepanelen licht, laat dan een specialist komen om ze sneeuwvrij te maken. Dit kan vaak voor een klein bedrag en u loopt zelf niet het gevaar om van het dak af te vallen.

Telescopische wisser: De telescopische wisser is bij veel bouwmarkten te koop. Hiermee kunt u gemakkelijk zelf de zonnepanelen sneeuwvrij maken zonder het dak op te hoeven.

Zelfreinigende zonnepanelen: Deze zonnepanelen zijn voorzien van kleine sproeiers die de panelen schoonmaken met een mix van water en reinigende zeep. Deze zonnepanelen worden steeds populairder om dat hiermee ook vogelpoep en ander vuil van de panelen af gesproeid wordt.

Niet

Zelf schoonspuiten: De zonnepanelen zelf schoonspuiten is niet verstandig. Hierdoor kan, wanneer het vriest, een klein laagje ijs op de panelen komen te liggen en daalt het rendement flink.

Ruitenkrabber gebruiken: Sommige consumenten hebben wel is de neiging om het ijs van de panelen af te krabben met een ruitenkrabber. Dit moet u nooit doen! Hierdoor beschadigen de panelen en loop je de kans dat ze kapot gaan.

 

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *