Blog

Zo tover je die beruchte vlekken uit je karpet

Het is bijna niet te voorkomen, vlekken in je vloerkleed! Iedereen kent het wel, een prachtig vloerkleed geruïneerd door een rode wijnvlek. Hieronder lees je hoe je een vlek als deze en andere veelvoorkomende vlekken kunt oplossen.

Rode wijn vlek

Begin altijd direct met het deppen van de vlek, het liefst met een natte (uitgewrongen) katoenen doek. Dep zolang mogelijk door tot de vlek niet meer afgeeft. Wanneer de vlek op het vloerkleed droog is kan een vlekken verwijderraar op de vlek worden gespoten. Kijk goed naar wat voor materiaal het vloerkleed is gemaakt. Is het vloerkleed van wol gebruikt dan een speciale vlekken verwijderraar voor wol.

Bloedvlek

Wederom eerst altijd deppen tot de vlek droog is. Belangrijk bij bloedvlekken is om extra koud water te gebruiken. Warm water kan ervoor zorgen dat de vezels in het vloerkleed zich hechten aan het bloed. Mocht alleen het deppen niet helpen dan kan een beetje pure azijn wonderen doen.

Kaarsvetvlek

De kaarsvetvlek lijkt de meest hardnekkige vlek maar is daarentegen makkelijk op te lossen. Gebruik een hete föhn om het kaarsvet weer zacht te krijgen. Let hierbij wel op dat de vooraf iets vochtig is. Wanneer het kaarsvet weer zacht is geworden kan dit met een doek voorzichtig worden weggenomen.

Moddervlek

Net zoals met kleren of schoenen moet men een moddervlek laten opdrogen. Wanneer de modder droog is kan dit gemakkelijk worden verwijderd. Zorg er wel voor dat het vloerkleed hierna goed wordt gestofzuigd.

De braakselvlek

Hier is maar één goede oplossing voor: Direct ingrijpen! Zorg ervoor dat het braaksel zo snel mogelijk van het vloerkleed verdwijnt. Doe dit op een doordachte manier en probeer het braaksel van het vloerkleed af te halen zonder te wrijven of te boenen. Wanneer het braaksel weg is kan er worden begonnen met een goede vlekken verwijderraar. Echter werkt dit niet altijd bij braakselvlekken.

Heb je een ander soort vlek en weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met een vloerkledenspecialist .

 

 

Je houd misschien ook van..