Een beukenhaag is zowel mooi als functioneel. Het zou ons dan ook niks verbazen als jij beukenhagen in de tuin hebt staan of wilt gaan zetten. Maar hoe plant je ze precies? En hoe kan je ze het beste onderhouden? Wij geven de belangrijkste onderhoud tips, zodat je jouw beukenhaag gezond kan houden!

De ondergrond

De beste ondergrond voor een beukenhaag is een lichte zandgrond. Hierop groeit hij namelijk het beste. Deze grond mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Om deze reden is een kleigrond dus niet gewenst. Deze blijft namelijk te nat.

Het planten

Wanneer je een jonge beukenhaag gaat planten, mogen de wortels niet uitgedroogd zijn. Ook moet je er op letten dat er nog aarde aan de wortels zit. Verwijder deze aarde niet, en zet de haag dus ook niet in een emmer met water. Er bevinden zich namelijk belangrijke schimmels in de aarde tussen de wortels van de beukenhaag, die mogen niet weggespoeld worden. Deze schimmels heeft de plant nodig om voeding te kunnen absorberen.

Je kunt de beukenhagen in een enkele rij plaatsen. Echter worden ze ook vaak in een dubbele rij geplaatst. Hierdoor ontstaat er een bredere en vollere haag. Handig voor je privacy als de beukenhagen als tuinafscheiding dienen.

Het onderhoud

Een beukenhaag absorbeert erg veel voedingsstoffen uit de aarde. Daarom is het het beste om hem twee keer per jaar te bemesten met speciale hagenmest. Hierbij wordt aangeraden om dit in maart of april, en juni of juli te doen. Hark deze mest licht aan alle kanten van de beukenhagen, en geef ze hierbij genoeg water. Op deze manier houdt je je beukplanten mooi en gezond.

Het snoeien

Een ander onderdeel van het onderhoud is natuurlijk het snoeien. Je moet de beukenhagen immers wel een beetje netjes houden. Een beukenhaag kan namelijk onder de juiste omstandigheden wel 50 centimeter per jaar groeien!

Ook voor het snoeien geldt dat je dit het beste tweemaal per jaar kan doen. De beste maanden hiervoor zijn juli en eind augustus. Hierbij wordt meestal de onderkant wat breder gesnoeid dan de bovenkant. Hierdoor krijgt het onderste gedeelte genoeg zonlicht, waardoor ook daar het blad behouden blijft.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *