Blog

Zelf sierbestrating aanleggen

Ben je de komende zomer van plan om je tuin een beetje op te frissen dan kun je sierbestrating mooie dingen doen. Je kunt er voor kiezen om alleen het terras te doen maar een hele tuin kun je ook betegelen. Zo voorkom je veel onderhoud aan je tuin. Bedenk van te voren goed waar je allemaal tegels wilt plaatsen. Is er bijvoorbeeld een pad nodig in je tuin om ergens te komen? Zijn er bepaalde plekken in je tuin waar je het beste een terras kan aanleggen. We hebben enkele tips om mee aan de slag te gaan.

Legpatronen

Je kunt met iedere steensoort en verschillende formaten allerlei legpatronen maken.  Wil je bijvoorbeeld een moderne tuin kies dan meer voor grote vierkante tuintegels. Wil je meer een ontspannen sfeertje aanmaken dan kom je meer uit de voeten met kleinere stenen. Er word voornamelijk gebruik gemaakt van de volgende stenen: betonsteen, baksteen of natuursteen.

Wanneer je patronen gaat leggen is het verstandig om van te voren eerst een tekening te maken op schaal. Zo kun je zien en meten of je wel uitkomt met de tegels en patroon die je voor ogen hebt. Neem daarom altijd eerst even de maten op van je tuin.

Onderhouden van sierbestrating

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt zal alles wat buiten staat uiteindelijke groen en vies worden. Doordat Nederland vochtig en koud is komen er algen op alles wat buiten staat. Hoe ruwer de oppervlakte hoe meer je last gaat krijgen van groene aanslag. Sommige tegels hebben een beschermlaag wat er voor zorgt dat het makkelijker schoon te maken is. Vraag daarom altijd even na bij een specialist wat het beste voor jouw tuin is.

Wij raden altijd aan om sierbestrating te reinigen met schoon en heet water. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen je bestrating schade aan brengen. Met groene zeep raden wij ook af omdat deze zeep bestaat uit olie en vet wat schadelijk is voor je tegels. Pas zeker op met schoonmaakmiddelen de meeste zijn namelijk schadelijk voor je planten. Heet water is voldoende om algen van je tegels te krijgen. Bij een temperatuur van 65 graden kun je alles weg krijgen

Je houd misschien ook van..