Wanneer je zelf het dak van je woning wilt gaan voorzien van dakisolatie dan is het goed om te weten wat je hierbij beter niet kunt doen. In dit artikel bespreken we vier fouten die veel worden gemaakt bij het zelf isoleren van het dak. Lees snel verder en voorkom dat jij deze fouten maakt.

Te weinig vulling gebruiken

Er wordt geregeld te weinig isolerend materiaal gebruikt bij het isoleren van het dak waardoor het gewenste rendement niet kan worden behaald. Dit is natuurlijk zonde, want als je het dan toch doet, dan doe je het beter goed. Een goed voorbeeld voor dit geval is gebruik maken van een wol deken van 12cm dikte in spante met daarbij een hoogte van 18cm. Dit is in de norm correct maar technisch bekeken is een volledige vulling eigenlijk de enige juiste oplossing. Extra dikte zorgt er namelijk voor dat de hogere (gewenste) isolatiewaarde kan worden bereikt. Tevens zal koude vochtige lucht geen kans krijgen om binnen te komen en te zorgen voor condensatie.

Te veel vulling gebruiken

Zoals het woord ‘te’ eigenlijk al aangeeft is te veel isolerende vulling ook niet goed. Maar toch denkt men wel vaker dat des te meer des te beter is. In dit geval niet dus. Opgepropte isolatie haalt namelijk nooit het gewenste rendement en kan in het ergste geval zelf leiden tot schade. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dakpannen die lichtelijk omhoog worden gedrukt en daardoor niet meer fatsoenlijk de regen kunnen afwateren. Laat je goed informeren over de juiste hoeveelheid isolerend materiaal dat je moet gebruiken voor je isolatie klus.

Fout gebruik van folie

Veel doe-het-zelvers blijken het dampscherm en onderdak als hetzelfde aan te zien, maar er zit wel degelijk een verschil tussen de twee. Een dampscherm dat bestaat uit een dampdichte folie wordt gebruikt om het vocht van buitenaf te weren. Deze folie wordt dan ook aan de warme kant van het dak geplaatst, onder het isolerend materiaal.

Het onderdak beschermt daarentegen het isolatiemateriaal tegen de weersomstandigheden en wordt daarom dan ook aan de koude zijde van het dak geplaatst boven het isolerend materiaal. Het dak moet naar buiten toe kunnen ‘ademen’. Dampdichte folie plaatsen aan deze kant zou daarom dus echt geen goed idee zijn.

Te weinig rekening houden met luchtdichtheid

De sleutel van een goed isolerend vermogen is absolute luchtdichtheid. Verlies je lucht? Dan verlies je warmte. Zorg daarom dan ook voor een goede luchtdichtheid door te zorgen voor een goede afwerking. Dicht naden en voegen goed af. Gebruik hiervoor kitvoeg en tapes en zorg ervoor dat alles goed dicht zit. Goede luchtdichtheid bij het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat het isolerend vermogen wordt geoptimaliseerd en dat je dus duurzamer kunt wonen.

Door rekening te houden met deze tips bij het isoleren zorg ook jij voor een optimaal isolerende werking van je isolatiemateriaal.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *