Veel producten vallen onder de term meubeltechniek. Het functioneren van een meubelstuk, maar ook de afwerking ervan, is een techniek. Technieken om (schuif)deuren te openen, bijvoorbeeld. Maar ook inbouwverlichting in meubelen horen bij meubeltechniek. Alle onderdelen die een meubelstuk laten functioneren vallen onder de term, wat meubeltechniek inhoudt.
Een meubelmaker maakt gebruik van verschillende technieken en heeft de nodige vakkennis, zoals op maat gemaakte meubels maken. Toch kan bijna iedereen een standaard kast of schuiflade in elkaar zetten, maar niet iedereen kan van een meubelstuk iets moois en unieks maken, wat een meubelmaker wel kan.
Onderdelen van meubeltechniek
In het dagelijkse leven krijgt iedereen te maken met meubeltechniek. De producten worden vervaardigd uit hout, triplex, ijzer, metaal en kunststof. Het gaat om bijna alle producten waar meubelen uit kunnen worden gemaakt, waar functionaliteit en (kwaliteit)afwerking bij horen.
- Scharnieren
- Sloten
- Lades
- Klemmen en haken
- Verlichting
- Poten
- Wielen
- Grepen
Meubeltechniek is zeer nauwkeurig werk om in elkaar te zetten en vergt veel geduld.
Ontwerpen en werken met natuurlijke materialen
Als men een beetje creatief is en over gezonde fantasie beschikt, is het leuk om zelf een meubel te ontwerpen en in elkaar te zetten. Bijvoorbeeld van steigerhout. Elk meubelstuk kan van steigerhout worden gemaakt. Het is hout wat enorm stevig is, maar makkelijk te bewerken is. Afgedankte meubelen krijgen tegenwoordig ook vaak een tweede of derde kans door dat ze opgeknapt worden tot nieuwe meubelen. Ook bij de nieuwere meubeltechnieken is het vooral een trend om van nieuwe meubels, juist het tegenovergestelde te maken, namelijk oud. Tevens is afvalhout uitermate geschikt om meubels van te maken en meestal is het gratis.
De producten voor interieurbouw worden overal gebruikt en iedere handige doe het zelver met fantasie kan het proberen zelf te maken.