Een futon matras is een bijzonder matras en mag gerekend worden tot de selecte groep van traditioneel Japans beddengoed, die verder bestaat uit de bekende beklede quilts en matrassen. Typerend voor dit type matras is met name de buigzaamheid. Dat is dan ook precies de reden dat een matras zo eenvoudig opgeborgen kan worden waardoor de slaapkamer overdag voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Rond kussen gevuld met Lisdodde-aren

Met een futon matras wordt overigens vaak de combinatie van een bodemmatras met een gewatteerde en behoorlijke dikke quilt bedoeld. Zou je futon letterlijk vertalen dan kom je uit bij zoiets als ‘een rond kussen gevuld met Lisdodde-aren’. Je plaatst een futon matras niet zomaar even in een hokje, integendeel. Je kunt zeggen dat een matras of topmatras is gevuld met katoen of wol. Een futon matras met schapenwol heeft beduidend meer voordelen.

Eenvoudige te luchten en op te rollen matras

Een futon matras ademt, is en blijft heerlijk warm en tegen katoen kan echt iedereen. Een futon is altijd heel stevig en uitstekend voor je rug. Mensen die rugklachten hebben, slapen bewezen beter op het matras. Een matras is ook al eenvoudig te luchten, zoals je het matras dus ook eenvoudig oprolt.

Vulling van katoen of schapenwol gecombineerd met natuurlatex

Lucht een matras wel regelmatig en leg het daarnaast ook regelmatig in de zon. Daarmee waarborg je namelijk de mate van comfort en duurzaamheid. De gevulde futonmatrassen leg je op elke beschikbare matrassen boden. Meestal zijn de matrassen met een vulling van katoen of schapenwol gecombineerd met natuurlatex gevuld. Met natuurlatex is de vering net iets beter en voelt het dus ook net even wat meer comfortabel aan.

Klop het matras met een mattenklopper

Ooit werd het futon gemaakt voor op tatami vloeren en was het de bedoeling dat het matras dus overdag opgeborgen werd. De vloer kon zo ademen en ademen is ook voor het futon matras goed. Klop het dus regelmatig om zo te voorkomen dat de vulling samengepakt raakt. In Japan deed men dat met een futon tataki van bamboe, iets dat wij mattenklopper zouden noemen.

Hier is een futon matras toch anders

Futonmatrassen heb je in een- en tweepersoons varianten en in de twijfelaar-variant. In ons land is een futon matras toch iets anders dan dat een futon matras in Japan is. Bij ons is het matras namelijk in een frame van metaal of hout geïnstalleerd en kun je het ook als bank of stoel gebruiken.

Futon matrassen op maat

Bovendien is het futonmatras gevuld met een vulling van schuim en een tussenvulling. Zo ontstaan meerdere lagen en dus is het futonmatras hier ook wat dikker en groter dan de Japanse futon. Logisch ook, want de gemiddelde Nederlander is ook steviger gebouwd dan de doorsnee Japanner. Ben je op zoek naar een futon matras? Kijk dan eens op de website van de Texelse Slaapfabriek.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *