Voor het eerst een woning kopen is niet gemakkelijk. Een koopwoning is een enorme investeren en niet voor iedereen haalbaar. Zeker nieuwe betreders van de woningmarkt schrikken vaak wanneer zij te weten komen over de eenmalige kosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Toch is bijna iedereen blij dat men die stap heeft gedaan. In dit artikel worden de kosten van een huur- en koopwoning vergeleken en de voordelen van een koopwoning beschreven. Wil jij daar meer over weten? Lees dan dit artikel verder. Ook kan het zo zijn dat je je eigen huis nog moeten verkopen. Lees dan het artikel: Je huis sneller verkopen door succesvolle bezichtiging.

Wat zijn de kosten van een huis?

Wanneer je een huis gaat kopen, moet je meer betalen dan alleen de koopsom. Ook moet er eenmalige kosten worden betaald. Neem bijvoorbeeld kosten koper. Dit zijn kosten die betaald moeten worden, als je het huis overneemt. Bijkomende kosten zijn ook taxatiekosten of een bankgarantie. De eenmalige kosten zijn zo’n 5 tot 6 procent van de aankoopsom. Op zoek naar huis. Bekijk het woningaanbod van Bagro Vastgoed.

Maandelijkse kosten

De kosten voor een koophuis zijn een stuk duurder dan huurwoning. Dat is natuurlijk logisch. Gemiddeld betaalt men bij een eigen woning van een meerpersoonshuishouden €740,- en voor een huurwoning betaalt men bij een huurwoning €368 euro. Voor gemeentelijke lasten zoals: onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffingen en hondenbelasting. De tarieven liggen vast, behalve bij onroerendezaakbelasting dat is een percentage van het bedrag dat je betaald aan huur of hypotheek.

Voordelen van een koopwoning

  • Creatieve vrijheid: Heb je geen monumentale woning, dan mag je vrijwel alles aanpassen aan je huis je hebt de vrijheid om aan te bouwen of te verbouwen. Let op! Soms zijn er wel vergunningen nodig die aangevraagd kunnen worden bij de gemeente, maar dat levert in negen van de tien gevallen geen problemen op.
  • Een koopwoning is een goede investering: dit klopt, alleen moet je de hypotheek dan volledig hebben afbetaald of de woning hebben verkocht met overwaarde.

Eenmalige aftrekbare kosten: taxatiekosten, notariskosten en advies- en bemiddelingskosten zijn aftrekbaar. Maar check nog even goed hoe dat precies zit.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *