Hoewel de Nederlandse zomers zich nou niet bepaald typeren als tropisch, worden we ook hier zo nu en dan opgeschrikt met hoge temperaturen of zelfs hittegolven. Hoe lekker is het dan om af te koelen in je eigen zwembad? Daartoe zijn steeds meer mensen in staat, dankzij een breder en voordeliger aanbod zwembaden. Ook van plan om je eigen zwembad te kopen? We vertellen je hier waar je op moet letten.
Wie zich oriënteert op de aanschaf van een eigen zwembad, heeft veel tegen elkaar af te wegen. Want kies je voor een opzetbad, betegeld bad, met folie bekleed bad, polyester bad of één van de vele andere baden? Een moeilijke keuze. Gelukkig is veel afhankelijk van je budget en de ruimte die je tot je beschikking hebt. Deze harde randvoorwaarden duwen je vaak vanzelf al richting een bepaald type zwembad. Want wie niet meer dan een paar honderd euro te besteden heeft, zal algauw op een opzetzwembad uitkomen. Ook de keuzes binnen deze productgroep zijn vaak afhankelijk van je budget. Wie zo goedkoop mogelijk klaar wil zijn, kiest voor een rubberen opzetbad. Wie wat meer kan missen, kan ook kiezen voor een opzetzwembad met stalen frame. Ook de ruimte in je tuin dwingt je bepaalde opties door te strepen. In een kleine tuin is dat meterslange bouwkundige inbouwzwembad nou eenmaal geen optie, ook al heb je er misschien wel het geld voor.
Meer mogelijkheden heb je wanneer budget en ruimte je geen of minder beperkingen opleggen. Zo heb je voor een bedrag tussen de 3500 en de 5000 al een prima zwembad, dat relatief gunstig geprijsd is, maar toch een stuk groter is dan het gemiddelde opzetzwembad. Dit soort baden kunnen bovengronds worden opgebouwd, maar ook deels ingegraven worden. Voor een bouwkundig inbouwzwembad telt het gemiddelde bedrag algauw een nulletje extra.
Monoblock-zwembaden
Binnen de productgroep van inbouwzwembaden zijn vooral de monoblock baden een populaire keuze. Deze uit één stuk polyester vervaardigde baden zijn tegenwoordig verkrijgbaar in steeds meer modellen en formaten. Ze worden volledig voorgemonteerd op locatie afgeleverd, wat het voorbereidings- en installatiewerk tot een minimum beperkt. Ook hoge waterlijn zwembaden worden begeerd. De waterspiegel van deze baden is even hoog als de badrand, wat zorgt voor een strak gezicht.
Kleur
Dan zijn er altijd nog keuzen te maken die los staan van budget en ruimte. De kleur van het bad, bijvoorbeeld. Waar zwembaden vroeger voornamelijk blauw waren, zijn ze tegenwoordig vaker grijs of wit. In blauwe baden krijgt het water een azuurblauwe kleur, terwijl het water in een wit bad een stuk lichter oogt, wat zorgt voor een sprankelender effect.