Heb je een zolder waar het in de winter ijskoud is, dan wordt het tijd voor dak isolatie. 2022 is misschien wel het jaar om jouw dak aan te pakken. Er zijn gunstige regelingen vanuit de overheid en door recente innovatie wordt isoleren steeds meer betaalbaar. De investeringen die je erin steekt verdien je in no time weer terug. En het is een stuk aangenamer op zolder.

Waarom dak isoleren?

Dak isolatie zorgt ervoor dat u direct veel energie kunt besparen. Via een ongeïsoleerd dak lekt warmte namelijk veelvuldig en snel weg. Zeker wanneer je een zolderkamer gebruikt, is het heel rendabel om dakisolatie aan te brengen. Het levert je vaak ook nog eens een flinke besparing op. Dakisolatie kan je ook aanbrengen op een ander dak bv een schuur of garage dak. Het maakt in principe niet veel uit.

 

Vind een betrouwbaar isolatiebedrijf in jouw regio

Een reden waarom sommige mensen niet beginnen is omdat ze simpelweg geen betrouwbaar bedrijf kennen die dit voor hen uit wil- en kan voeren. De website Isolatierevolutie.nl biedt hier uitkomst. Via deze website vraag je namelijk eenvoudig offertes op van isolatiebedrijven in de buurt. Hoe werkt het?

 

  1. Voer je postcode in. Bijvoorbeeld 4701 voor isolatie in Roosendaal of 5341 voor isolatiebedrijven in Oss
  2. Voer jouw contactgegevens in
  3. Houd je mailbox en telefoon in de gaten voor offertes
  4. Kies een isolatibedrijf en geniet van een zuiniger en warmer huis

Type dakisolatie

 

Bij een plat dak is het mogelijk om de isolatie aan de onderkant aan te brengen of aan de bovenkant. Is het dak bv lek dan is het mogelijk om direct dakisolatie aan te brengen bovenop het dak, voordat je nieuw dakleer gaat aanbrengen. Je gebruikt dan PIR afschot isolatie. Deze harde hoogwaardige polyisocyanuraat (PIR) isolatie platen zijn verkrijgbaar met en zonder afschot, zodat je ze ook voor andere doeleinden kan gebruiken. Voor een plat dak is het aan te raden om isolatie met afschot te nemen. Op deze manier heb je direct afschot (afwatering) naar de hemelwaterafvoer (regenpijp). Voor een hellend dak heb je meer keus:

 

  1. glaswol op rol in verschillende breedtes en diktes.
  2. steenwol platen in verschillende diktes.
  3. glaswol op rol met alu en spijkerflens in verschillende breedtes en diktes.
  4. PIR isolatie 2 zijdig alu in verschillende breedtes en diktes.
  5. PIR renovatie dakplaten.

 

Renovatie dakplaten worden gebruikt als het gehele dak verwijderd wordt. Dit is dan in feite een compleet nieuw dak. De term alu staat voor aluminium folie.

Isolatie aanbrengen.

Als je een plat of hellend dak gaat isoleren haal je eventuele betimmering, wat aangebracht is tegen de gordingen (draagbalken), weg. Als dat verwijderd is, of er zit geen betimmering, dan kijk je tegen het dakbeschot aan, beschot is het gedeelte waar de dakpannen op liggen. Het isolatiemateriaal breng je aan tussen de balken met de dampremmende aluminium cachering aan de warme zijde, als die aanwezig is. Let er wel op dat het isolatiemateriaal strak tussen de balken zit, zodat alle tocht of koude openingen afgesloten zijn. Als afwerking zou je gipsplaten kunnen gebruiken. Dit soort platen zijn makkelijk te verwerken en ook nog extra isolerend. Als je isolatie gebruikt zonder folie dan is het mogelijk apart dampremmende folie aan te brengen.

 

Kenmerken isolatiemateriaal

  • Glaswol is onbrandbaar, geluidsisolerend, geluidsabsorberend, licht van gewicht en heeft een dampopen structuur. Dat wil zeggen dat vocht niet in het isolatiemateriaal blijft hangen.
  • Steenwol heeft een uitstekende thermische en akoestische eigenschap en is onbrandbaar. Steenwol heeft een hoog smeltpunt en is daarom zeer geschikt als isolatie in ruimtes waar een hoge brandwerendheid nodig is.
  • PIR isolatie heeft uiteenlopende eigenschappen. Er zijn dan ook verschillende soorten. Het is brandwerend, warmte en koude isolerend, geluidsisolerend, het heeft constructieve eigenschappen, noem maar op. 
  • TIP. Laat je goed voorlichten bij de aanschaf van isolatie materiaal. Je hebt te maken met een heleboel waardes.

 

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *