Bij een gebruiksoppervlak van een huis wordt er onderscheid gemaakt tussen de ruimte van wonen en overige inpandige ruimten. Daarnaast wordt er, indien aanwezig, het gebruiksoppervlak van buitenruimte of externe bergruimte bepaald.

Het berekenen van gebruiksoppervlak

Het berekenen van een gebruiksoppervlak wordt gedaan volgens een NEN 2580 meting. Het gebruiksoppervlak is het oppervlak gemeten op vloerniveau. Dit tussen opgaande scheidingsconstructies van de desbetreffende ruimte of groep van ruimte. De maat wordt gebruikt om huizen te vergelijken, maar wordt ook gebruikt voor het maken van berekeningen met betrekking tot gebruiksbelasting of de brandveiligheid. Ook wordt het gebruiksoppervlak gebruikt in de vastgoedwereld om prijzen per m2 uit te kunnen drukken.

Bij de berekening van gebruiksoppervlak zijn er strenge regels

Een deel van de eisen in het bouwbesluit worden getoetst met behulp van een gebruiksoppervlak. Niet alleen zijn er eisen gesteld aan het gebruiksoppervlak, maar ook aan zaken zoals bijvoorbeeld ventilatie, nooduitgangen en hoeveelheid daglichtopeningen ten opzichte van het gebruiksoppervlak. Er bestaan ook veel termen gerelateerd aan het gebruiksoppervlak. Zo kun je denken aan verkeersruimte, gebruiksfuncties en het verblijfsgebied. Gebruiksoppervlak is dan ook een juridische term en bij het berekenen ervan zijn dan ook strenge eisen. De strenge eisen staan beschreven in de officiële Nederlandse NEN 2580 norm.

Wat valt er wel en niet onder de berekening van gebruiksoppervlak?

In de NEN 2580 norm wordt het gebruiksoppervlak berekend door het totale oppervlak van de binnenwanden van een huis de volgende oppervlaktes af te halen. Het gaat dan om het grondoppervlakte van leidingschachten, indien groter is dan 0.5 m2. Een grondoppervlakte van afzonderlijke constructie groter dan 0.5 m2. Oppervlak van ruimtes met vrije hoogte lager dan 1.5 meter. Oppervlak van trapgaten en vides, indien groter dan 4 m2. En grondoppervlakte van dragende wanden. Zijn er nissen minder dan een halve m2, dan worden deze niet in de berekening verwerkt. Met deze wijze van berekenen is het mogelijk om het indelen van een gebouw aan te passen zonder dat het gebruiksoppervlak verandert. Dit verschilt met de NVO, netto vloeroppervlak. Want bij het netto vloeroppervlak moeten de oppervlakken van de scheidingswanden nog van het bruto vloeroppervlak worden afgetrokken. Via NENmetingen.nl kun je een afspraak inplannen voor een NEN 2580 meting.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *