Weet je niet zeker of jouw groepenkast nog helemaal veilig is of twijfel je of je groepenkast nog wel voldoet aan de laatste veiligheidseisen? Neem dan geen risico en laat dit checken door een specialist. Hieronder meer informatie over groepenkast vervangen, wanneer is dit nodig?

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast zorgt voor het middelpunt van de elektronische installaties in huis. Deze groepenkast bestaat uit groepen die zorgen voor de verspreiding van stroom naar alle verlichting en elektronische apparaten in huis. De groepenkast zorgt ervoor dat dit allemaal veilig werkt en geen schade oplevert aan je woning door kortsluiting in de elektriciteit. Het is dus van groot belang dat de groepenkast up to date werkt en voldoet aan de laatste veiligheidseisen om brand te voorkomen. Wordt er een groep teveel gebruikt of overbelast? Dan is er een kans dat de bedrading smelt en er brand of kortsluiting ontstaat in je meterkast.

Groepenkast vervangen: ja/nee?

Maar hoe weet je nu precies of je je groepenkast dient te vervangen? Heb je een nieuwe keuken of aanbouw met nieuwe elektronica punten of wil je zonnepanelen laten leggen? Dan is het zeker een aanrader om te kijken of de groepenkast dit aankan en er wellicht een nieuwe groep bij gemaakt moet worden. Laat dan ook direct de rest van je groepenkast checken. Is je groepenkast sterk verouderd? Neem dan geen risico en laat je groepenkast vervangen. Zo heb je voorlopig geen zorgen dat er brand kan ontstaan door oververhitting of een oude groepenkast die niet meer volledig werkte. Sowieso moet er minimaal een aardlekschakelaar aanwezig zijn, die bij kortsluiting zorgt dat de stop uit valt en dat er geen brand veroorzaakt kan worden. 

NEN1010

De NEN1010 vormen de normen voor elektronisch installatie die vandaag de dag van belang zijn. hierin staat onder andere dat er altijd een aardlekschakelaar aanwezig moet zijn in de groepenkast. En dat oudere aardlekschakelaars van 500mA AC niet meer toegestaan zijn en vervangen dienen te worden. Tevens mogen er in een nieuwe groepenkast maximaal drie of vier groepen worden aangesloten op een aardlekschakelaar, om de veiligheid te verhogen en kans op oververhitting sterk te verkleinen. Schakel bijvoorbeeld de Yes-elektricien.nl in om te checken of jouw groepenkast aan de nieuwste NEN1010 normen voldoet.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *