Blog

Finse sauna: Voel de warmte van Finland

De Finse sauna moet onderdeel zijn van elke vakantie in Scandinavië, maar vooral in Finland. Als je in Finland naar de sauna gaat, is het wel belangrijk dat je badkleding draagt. Een sauna is het lekkerst na afloop van je winterse activiteiten. En het is ontzettend goed voor je spieren en lichaam om op die manier weer warmte te krijgen. Het is dan ook niet ongebruikelijk voor Finnen om na een koude wandeltocht de sauna in te duiken.

 

Geschiedenis van de Finse sauna

Omdat Finland op het noordelijke breedtegraad ligt, is de traditie van het nemen van een eigen sauna ingeburgerd in de Finse cultuur. In de geschiedenis was de sauna niet enkel een plek voor ontspanning en reiniging, maar ook het meest heilige en spirituele deel van het huis. Vrouwen gingen vaak naar de sauna en zieke mensen kwamen er om te genezen.

Naar schatting zijn er in totaal 3.2 miljoen sauna’s in Finland. Je vindt ze in huizen, kantoren en hotels. Er is zelfs een sauna in het parlement van Helsinki. Sauna’s kunnen door elektriciteit worden verwarmd, maar het kan ook op een meer traditionele manier, namelijk aangedreven door hout of rook, waarna er telkens water op de kachel wordt gegooid, wat leidt tot hitte en stoom.

 

Alle accommodaties in Finland hebben saunafaciliteiten die gebruikt kunnen worden door mannen en vrouwen. Soms kan er eentje worden geboekt voor privégebruik. Bij veel sauna’s kun je na je sessie ergens afkoelen: door de sneeuw, een duik in de rivier of door een gat in het ijs. Als je meer wilt weten over de Finse sauna, kun je het beste eens rondsurfen op het internet. Er zijn heel veel informatieve en interessante artikelen over te vinden!

 

Je houd misschien ook van..