Wil jij graag een energielabel voor je woning aanvragen, maar loop je nog rond met een aantal dringende vragen? Het hebben van een energielabel is een verplichting voor iedere huiseigenaar. Maar, wat is een energielabel precies, waarom is het een verplichting en wanneer moet jij het aanvragen? Deze en meer vragen gaan we allemaal voor jou beantwoorden in dit artikel.

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een tabel die is opgesteld om te bepalen hoe energiezuinig een pand of huis is. Het energielabel is ontwikkeld om meer duidelijkheid te krijgen over de duurzaamheid van je woning, maar ook om te weten te komen wat de exacte punten zijn waar jouw woning verbetering kan gebruiken. Het energielabel wordt aangegeven in letters. Energielabel A staat voor een erg duurzame woning. In dit type woning kan je bijvoorbeeld goede isolatie, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur verwachten. Energielabel G is het minst duurzame label dat je kan ontvangen. Dit geeft aan dat het huis erg veel energie spendeert voor simpele dingen.

Wat zijn de voordelen van een energielabel voor je woning?

Er zijn verschillende redenen waarom het energielabel zo’n belangrijk element is voor een huis. Allereerst is het opgesteld met het doel om meer transparantie te krijgen over de staat van een woning. Wanneer je een woning ziet met energielabel A, dan kan je er vanuit gaan dat de maandelijkse lasten niet extreem hoog worden en dat het een comfortabel leefklimaat heeft. Een ander voordeel van het energielabel is dat de eigenaar van de woning te weten komt waar er ruimte voor verbetering is. Het energielabel wordt namelijk gecombineerd met een uitgebreid rapport. Hier kun je in terug zien welke elementen een grote impact hebben op de energiezuinigheid. Een laatste reden heeft te maken met de waarde. Een huis dat duurzaam is, krijgt automatisch een hogere verkoopprijs. Het is dus in jouw interesse als huiseigenaar om een goed energielabel voor jouw woning te krijgen.

Hoe vraag je het aan?

Het aanvragen van een energielabel gaat snel en gemakkelijk online. Het is belangrijk dat je alle specificaties van jouw huis bij de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan bouwjaar en de grootte. Zorg daarnaast dat je bewijsmateriaal kan aanleveren van verduurzaming die jij in de loop van de jaren hebt gedaan. Stuur bijvoorbeeld een factuur op van de installatie van de zonnepanelen of de isolatie van de spouwmuur om aan te tonen dat dit daadwerkelijk is gebeurd.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *