Blog

Een anti inkijkhaag

Ik heb een nieuwe huis. Het is een hoekhuis en ik heb nogal inkijk van de straat. Op internet ben ik gaan zoeken hoe ik van die inkijk afkom. Wat zijn er veel mogelijkheden.

Neem ik een schutting of een haag?

Die keuze heb ik snel gemaakt. Het moet iets levends zijn. Niet zo een saaie schutting waar de buurtkinderen opklimmen en gluren als ik in mijn bikini in de tuin lig. Nee, ik wil een haag van planten. Maar welke planten moet ik dan nemen?

Neem ik groenblijvende of bladverliezende planten voor een haag?

Dat is nog even een dingetje. Groenblijvend is natuurlijk het hele jaar groen. Is dat niet te saai? En heb je dan ook groenblijvende haagplanten die bloeien? Ik duik de tuincentra in en kom tot de conclusie dat er veel mogelijk is. Er zijn zoveel planten die je als een haag kunt laten groeien. Inderdaad ook de groenblijvende, de groenblijvende die bloeit en zelfs groenblijvende haagplanten die bloeien en besjes geven. Maar ook de niet groenblijvende en de bladverliezende die eigenlijk niet bladverliezend zijn.

Ik kies voor de bladverliezende haagplanten die hun blad niet laten vallen in de winter

De haagbeuk zet ik neer om de nieuwsgierige blikken uit mijn huis te houden. Tegelijk heb ik de sfeer in mijn tuin die ik zoek. In de zomer heb ik een groene haag en in de winter houdt de haag zijn blad vast waardoor ik de gordijnen in mijn huis ’s avonds niet hoef te sluiten.

Waar ga ik de haagplanten kopen?

Ook daarvoor struin ik op internet. Ik lees dat ik de haagplanten in de periode van oktober tot en met april kan kopen en planten. Dit is de periode van aanplanten van verschillende planten en bomen. Heeft iets te maken met de vochtigheid in de grond. Ik heb dus nog even de tijd om iets uit te zoeken en te bestellen.

Eerst ga ik mijn tuin opmeten

De verschillende haagplanten hebben hun eigen afmetingen en dat betekent dat je moet weten hoeveel planten per meter je moet hebben. Dus zoek ik een meetlint en ga de tuin in. Ik meet de lengte en de breedte van het stuk op waar ik de haagplanten wil hebben. Om een dichte haag te krijgen moet ik een dubbele rij of een drie rijen dikke haag aanschaffen. Hoe meer rijen hoe dichter de haag.

En dan de knoop doorhakken

Ik wil planten die al een aardige hoogte hebben zodat ik meteen van de inkijk af ben. Ik kan kiezen uit planten van 60 centimeter tot 275 centimeter hoog. Ik kan ook nog kiezen uit groene bladeren of rode bladeren. Natuurlijk neem ik hoge planten en laat ik nou eens geen groen nemen maar planten met rode bladeren. Ik bestel de planten via internet en ik spreek een datum af waarop ik ze wil laten bezorgen. Zo, en nu maar wachten totdat ik aan de slag kan om mijn zo gewilde anti inkijkhaag te kunnen neerzetten.

Je houd misschien ook van..