Blog

Dakisolatie: tips om zelf je dak te isoleren

Het isoleren van een dak heeft veel voordelen. Wanneer je een dak isoleert houdt het de warmte beter vast waardoor je in de winter niet onnodig veel hoeft te stoken. In de zomer blijft het koel en heb je geen last van de warmte. Kortom isoleren is kostenbesparend en levert je bovendien ook een warm huis in de winter op en een koel huis in de zomer.

Je dak laten isoleren kun je zelf laten doen of je kunt iemand inhuren om het te laten doen. een belangrijke reden om de werkzaamheden voor dakisolatie zelf uit te voeren is de prijs. Als je het zelf doet bespaar je natuurlijk enorm op de loonkosten. Je hebt alleen de kosten van materialen en als je die ook nog eens handig en slim inkoopt dan hoeft het isoleren van een dak niet duur te zijn. Bij het isoleren van een dak komt echter best wat kijken. Wij adviseren daarom wel om je goed te laten informeren en bij twijfel of je het wel aankunt een deskundige in te schakelen. Via http://www.dakbedekking-brabant.nl/dakdekker/dakisolatie-en-energiebesparen/Dakisolatie kun je kijken of je hetzelfde zou kunnen oden of na kunt gaan wie je ervoor kunt laten komen.

5 tips waar je op moet letten

Bij dakisolatie zijn er een aantal zaken waar je extra god op moet letten als je zelf aan de slag gaat. Als je een dakbeschot hebt zonder folie of isolatie dan kun je deze prima zelf isoleren. Als er al dakfolie is dan moet je goed opletten of een extra isolatie laag wel verstandig is. Het kan namelijk zijn dat het damp niet goed wegkomt er houtrot optreed na verloop van tijd. In dat geval is het verstand om een ervaren dakdekker in te schakelen en te laten bepalen welke manier van isoleren je moet hanteren.

De isolatie heeft een dampremmende laag nodig. In de meeste materialen is dit nu wel daarin meegenomen en zit er standaard en dampremmende laag in. Mocht dit niet het geval zijn dan dien je daar extra rekening mee te houden en extra aan te brengen. Kieren en spleten moet je van te voren dichten. Wanneer kieren en spelen niet gedicht worden ontstaan er later problemen en wordt de isolatie teniet gedaan door de kieren en speleten.

Als je het dak goed geïsoleerd hebt is het des te belangrijker dat je goed ventileert. De lucht moet goed geventileerd worden in een huis. Bij een geïsoleerde ruimte is het de enige manier waarop lucht kan ververst worden. Bij een geïsoleerde ruimte moet je ook goed kijken naar de ramen en kozijnen. Vaak is een ruimte goed geïsoleerd maar zijn er geen goed geïsoleerde raamkozijnen waardoor je isolatie deels te niet wordt gedaan door deze kozijnen.

zelf je dak isoleren of toch een dakdekker inschakelen?

Tot slot is het belangrijk te vermelden dat isolatie prima zelf verzorgd kan worden, maar voor vakwerk en garantie op een duurzaam en goedwerkende isolatie is het toch het beste om een professionele dakdekker in te schakelen. Je dak moet je goed isoleren. Wanneer dit niet goed gebeurd kan dat strekkende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan bij niet goed isoleren toch vocht tussen de lagen komen waardoor het hout gaat rotten en er lekkage ontstaan. Reparatie van de lekkage en rottende hout is dan een tijdrovende en dure klus. Een dakdekker kan de klus beter voor je klaren omdat een dakdekker precies weet welke soort materiaal en isolatiemanier geschikt is voor jouw woning.

Je houd misschien ook van..