Blog

Daglicht of kunstmatig licht?

Wij, de mens, hechten veel waarde aan natuurlijk daglicht. Bij de keuze tussen natuurlijk licht en licht dat van lampen komt kiezen we dan ook meestal voor de eerste optie. We willen grote ramen in onze werkruimtes en zodra de temperatuur boven de 20 graden uitkomt bestormen we massaal de terrassen. Daglicht geeft ons energie. De hele dag onder kunstmatig, wit, TL-licht zitten maakt ons suf. Daglicht krijgt dus zeker de voorkeur maar op het moment dat je ’s avonds thuis komt, het al donker is en een boekje wil lezen heb je toch echt licht van binnenuit nodig. Voor we hier op terugkomen geven we nog een aantal tips om overdag nog meer daglicht in je huis te krijgen.

Lichte of witte bestrating

Zoals algemeen bekend stoot een licht oppervlak licht terug. Door voor de bestrating rondom je buitenwanden van je huis  voor lichte kleuren te kiezen zal het daglicht vanaf de straat je huis in kaatsen. Dit maakt een wereld van verschil en is een van de beste manieren om meer licht in je huis te brengen. Het is wel belangrijk dat je dan kiest voor een egaal oppervlak. Bij grind of losse steentjes schiet het licht alle kanten op en bereik je er niet veel mee.

Lichtkoepel

Een andere manier om extra licht in je huis te brengen is door middel van een lichtkoepel. Deze breng je aan in het dak van je huis. Lichtkoepels komen in verschillende vormen en varianten. Zo zijn er dichte koepels maar ook koepels die je net als een raam kan openen.  Door de vorm van een koepel (bol) wordt het licht door de hele huis verplaatst.

Kunstmatig licht

’s Avonds ontkom je er niet aan, kunstmatig licht. In de zomer blijft het tot een uur of 9 redelijk licht buiten maar daarna heb je toch echt lampen nodig om goed te kunnen zien. Of je nou voor een staande lamp of een plafondlamp kiest, de kleur van het licht is erg belangrijk. Kies voor een kleur die veel sfeer geeft.

 

Je houd misschien ook van..