Het zijn dure tijden en veel mensen hebben moeite om rond te komen met de stijgende inflatie en gas- en energieprijzen. Hieronder zeven bespaartips om je energierekening laag te houden.

Tip 1. Besparen d.m.v. zonne-energie 

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektriciteit gedurende het gehele jaar. De opbrengst van de zonnepalen is wel sterk afhankelijk van het aantal zonuren per dag. Hierdoor zal de elektriciteitsopbrengst van de zonnepanelen in de herfst en winter een stuk lager zijn omdat er dan gemiddeld het minst aantal zonuren per dag zijn. Ook al vergt de aanschaf van zonnepanelen eenmalig een forse investering, door de hoge energieprijzen van tegenwoordig is de terugverdientijd een stuk sneller dan vroeger. Tevens zijn er bij de aanschaf van zonnepanelen ook nog belastingvoordelen te behalen zoals het terugvragen van je BTW, wat weer een leuk voordeeltje op kan leveren. Vindt meer over de prijs op Zonnepanelen.net.

Tip 2. Halogeenlampen vervangen voor Ledlampen

Het vervangen van halogeenlampen door Ledlampen is een zeer makkelijk, maar efficiënt middel om energie te besparen. Tevens zijn Ledlampen ook veel beter voor het milieu. Buiten de besparing om hebben ledlampen nog meer voordelen ten opzichte van Halogeen lampen. Ledlampen worden veel minder warm en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. 

Tip 3. CV-ketel 

Oude CV ketels verbruiken zeer veel energie dus het is verstandig om te onderzoeken of de aanschaf van een nieuwe energiezuinige ketel kostentechnisch een aantrekkelijke optie is. Ook is het verstandig om te onderzoeken of je huidige cv ketel een eco-stand heeft. Deze eco-stand zorgt ervoor dat het water pas verwarmt gaat worden als dat op dat moment nodig is en de kraan gebruikt wordt. 

Tip 4. Zonneboilers 

Bij een zonneboiler wordt het water op een duurzame manier verwarmd door zonne-energie,

Deze manier van verwarmen is uitermate geschikt in de zomer. In de winter heeft dit echter weinig zin. De zon heeft in de winterperiode veel minder kracht en daardoor levert de zonneboiler helaas minder warm water op. In de periode dat de zon te weinig energie geeft om warm water op te warmen, neemt de warmtepomp of CV ketel deze taak over.

Tip 5. Drogen van de was

De wasdroger is één van de apparaten in het huishouden die heel veel energie verbruikt. Natuurlijk is het handig dat je was snel droog is en zacht uit de wasdroger komt, maar aan deze huishoudelijke taak zit wel een hoog kostenplaatje. Dit is gemakkelijk op te lossen door zoveel mogelijk was buiten in de zon te drogen of bijvoorbeeld binnen aan een wasrek of waslijn. 

Tip 6. Liever douchen dan in bad

Een makkelijke en effectieve manier om energie te besparen in een huishouden of gezin is het gebruik van de douche in plaats van het bad. Een douchebeurt kost gemiddeld 70 liter warm water, terwijl er bij een badsessie meer dan het dubbele aantal liters nodig is aan warm water. Het vervangen van een oude douchekop ten opzichte van een waterbesparende douchekop kan ook verbruik schelen tot wel 12-15 liter per minuut. Een makkelijke en goedkope optie om te besparen dus. 

Tip 7. Huis isoleren 

Het isoleren van je woning kan op heel veel verschillende manieren, afhankelijk van het type woning dat je bezit. De nieuwbouw huizen van tegenwoordig bezitten standaard al extra veel woningisolatie

Bij de relatief oudere huizen is echter nog voldoende winst te behalve om het energieverlies te beperken. Denk hierbij aan het vervangen van enkel glas naar dubbel glas of het aanbrengen van muur- en/of vloerisolatie. Laat deze werkzaamheden wel door een specialist of gecertificeerd bedrijf uitvoeren om schade aan uw woning te voorkomen.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *